„Sváb lány vagyok, szeretjük a szalontüdőt, egyszerűen gyorsan megvan, és még finom is. Gyakran készítem vendégeknek is, akik ha megkóstolták, el is felejtik az ismeretlen és ezért bizarrnak tartott belsőség ételről alkotott előítéleteiket. Ajánlom kipróbálni, legalább egyszer.”

Hozzávaló

1 kg sertéstüdő

1 db szív

1 db nyelv

hagyma, fokhagyma, só, bors, babérlevél

Mártáshoz

10 dkg liszt

zsír

bors, mustár, tejföl

ecet vagy citrom, cukor

Marika és a főztje (Fotó: Fodor Erika)

Zsemlegombóc

1 kg liszt

4-5 zsemle

2 tojás

víz

Elkészítés

A tüdőt, a szívvel és a nyelvvel felöntjük a babérlevéllel, sóval, egész borssal ízesített vízzel, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát héjastól, és puhára főzzük. Jó nagy lábost válasszunk, mert a tüdő kidagad a fazékból, ahogy ezt Szabó Lőrinc verséből is tudhatjuk. („Kicsi vagyok én,/ majd megnövök én,/ mint a tüdő a fazékból,/kidagadok én”).

Főtt tüdő (Fotó: Fodor Erika)

Mártás

Zsíron rántást készítünk 10 dkg lisztből, fűszerpaprika hozzáadásával, majd felöntjük a kihűlt léből, amiben a tüdő főtt. Borsot, mustárt, tejfölt teszünk bele, és a végén még ecettel, cukorral is ízesítjük. Az étkezésünk közvetlenül kihat hangulatunkra és teljesítményünkre is. Ne bízzuk ezt a véletlenre, főzzünk és együnk jól!

A zsemlegombóc melegen finom (Fotó: Fodor Erika)

Zsemlegombóc köret

Olajon megpirítjuk a kockára vágott zsemlét, majd ezzel együtt a lisztből és a tojásból sűrű galuskatésztát keverünk. Ha kihűlt a massza, a forró (tüdőt) főzőlébe kanállal beleszaggatva kifőzzük a zsemlegombócokat. Fontos, hogy azon melegében tálaljuk, ne hagyjuk kihűlni!