RETRO RÁDIÓ

Náncsi néni, az időtálló családi vendéglő





Az Ördögárok utca 80. szám alatt több, mint 40 éve szolgálja ki a hagyományos magyar ízekkel és szezonális újításaiból készült ételekkel a környéken élőket, meg a távolabbról is ideszokott törzsvendégeket, adott esetben már azok gyermekeit is Náncsi néni vendéglője, amelyet a Schädler család működtet.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.06.13.
II. kerület magyaros vendéglátás

A szüleim indították a vendéglőt, kezdetben három fővel: egy szakács, édesapám volt a felszolgáló, édesanyám pedig a pultban volt. Ekkor, 1980-ban, amikor elkezdték, még csak az 1905-ben épült ház állt, és a mostani kerthelyiség helyén növényekkel teli őskert burjánzott – tudtuk meg Schädler Zsófitól, „apu”, azaz Schädler Frigyes nagyobbik lányától, aki édesapja mellett édesanyjával, Évával és húgával, Franciskával együtt viszi tovább a legendás, mostanra hatalmas forgalmúvá nőtt, de családias hangulatát mindmáig őrző vendéglőt. És már itt az utánpótlás is, Franci két kisfia: Bendegúz és Benjámin személyében.

Schädler Frigyes, Franci, Bendegúz, Éva és Zsófi a Náncsi néni családi asztalánál Fotó: Fodor Erika
Grillezett fogas citromfűmártásos spárgával Fotó: Fodor Erika

 

„A névadó Náncsi néni Schädler Frigyes egyik nagymamája volt, akit az Anna sváb becézéseként Náncsinak szólítottak. Az idő igazolta, hogy a Náncsi néni nemcsak a családnak tetszett, bevált a vendégek körében is. Az 1980-ban nyitott családi vendéglő mára több mint 40 főt foglalkoztat, akik közül a Covid alatt sem kellett senkit elbocsájtani a törzsvendégek hűségének is köszönhetően, hiszen az elviteles ételrendelés a járvány előtt, alatta és most is működik. Persze, aki teheti, naná, hogy helyben fogyaszt, bolond lenne kihagyni ezt az élményt!

Ropogós kacsacomb saját májával Fotó: Fodor Erika
Náncsi néni sárgabarack lekvárja és a mókásan dekorált savanyúság Fotó: Fodor Erika

A Náncsi néni szinte állandó teltházzal üzemel, legalábbis nem tanácsos asztalfoglalás nélkül beállítani, mert könnyen előfordulhat, hogy lemaradunk a köztudottan a világ leghatalmasabb, legkönnyedebb és legellenálhatatlanabb túrógombócáról, vagy például a legporhanyósabb-ropogósabb kacsacombról, netán Anyukám zöldborsóleveséről, vagy éppen egy jó spárgás fogasról. És akkor még nem beszéltünk a rántott velőről és hozzá a házi tartárról, vagy éppen a Saját zsírjában pirított kacsamájfalatkáról, kislábosban tálalva, friss kenyérrel. Zsófitól megtudjuk, hogy az étlap és a kínálat a család kedvenceiből, az anya és a nagymama tradicionális receptjeiből áll össze, amelyet az évek során a vendégek ízlése szerint alakítottak át úgy, hogy igény esetén a mentesen étkezők is élvezhessék a Náncsi néni konyháját.

A Náncsi néni étlapja Fotó: Fodor Erika
Spájz és konyhai eszközök a tradicionális vendéglőben Fotó: Fodor Erika

 

Ne feledkezzünk meg a helynek az úgynevezett kamrapolcokon található, de otthonra is megvásárolható házi baracklekvárjáról, vagy a húsokhoz nélkülözhetetlen, nyálcsorgatóan ízes és látványos Náncsi-féle savanyúságspecialitásairól sem!

Kamrapolc a Náncsiban – mint otthon Fotó: Fodor Erika

„Belül van egy kis spájzhelyiség, ez is apám ötlete volt, hogy itt, a házi finomságokkal teli polcok közt tényleg otthon érezze magát a vendég” – meséli Zsófi, és mi csak megerősíteni tudjuk a tényt.

Balra van, jobbra nincs túrógombóc! Fotó: Fodor Erika
Náncsi néni kerthelyiség Fotó: Fodor Erika

Az ételek mellett a hangulat és a fogadtatás is elsőrangú, a berendezés ugyancsak a Schädler család jó „gusztusát” dicséri. Az ember már egyszerűen attól is jól érzi magát, hogy ott van, hát még ha kihozzák az ételt és falatozni kezd.

A Náncsi nénit az idő igazolta: a családi vendéglátásnak a felgyorsult világ modern gasztrokultúrájában is van jövője.

 





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás