RETRO RÁDIÓ

Császármorzsa, ahogy egy séf csinálja – Mutatjuk videón is, bónusz salátarecepttel!





Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat  gasztronagykövete a friss kajsziból készített császármorzsa receptjét küldte el a Metropolnak, megtoldva egy videós bemutatóval, amelyen még egy bónusz kajszisaláta készítésére is tesz javaslatot.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.07.31.
barackos finomság

„Főzés előtt célszerű a kajszit megvizsgálni és kiválogatni, mert a szemek érettségétől függ, hogy melyik ételben érdemes felhasználni őket. A keményebbekből remek saláta készülhet, míg a puhábbakat, érettebbeket desszerthez vagy főételhez érdemes felhasználni” – ajánlja Bernáth József séf.

Császármorzsa karamellizált kajszibarackkal és lekvárral

Hozzávalók:

Tésztához

180 g tej, 3 db tojás, 20+40 g kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 20 g búzadara, 90 g finomliszt

Sütéshez

18 g napraforgóolaj

36 g vaj

Tálaláshoz

4-6 db sárgabarack, 15 g porcukor, 120 g sárgabaracklekvár, néhány levél friss bazsalikom

Császármorzsa karamellizált kajszival! Fotó: Európai Friss Csapat

Elkészítés

A megmosott sárgabarackokat kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és majd csak a tálalás előtt dolgozunk vele újra. A tésztához feltesszük a tejet melegedni. Két tojást különválasztunk. A fehérjéket félretesszük, a sárgájukhoz hozzáütjük a harmadik egész tojást. 20 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet is. Ha felforrt a tej, fokozatosan hozzákeverjük a tojásos-lisztes masszához. Ha hozzáadtuk az összes tejet és csomómentes a tésztánk, jól dolgoztunk. A félretett két tojásfehérjét a 40 g cukorral habbá verjük, és óvatosan fellazítjuk vele a palacsintatésztát. Sütés előtt legalább 10-12 percig hagyjuk állni. A serpenyőt közepes fokozaton előmelegítjük. Csak akkor öntünk bele egy teáskanálnyi zsiradékot, ha már kellően felmelegedett. Ezt követően a serpenyőbe ujjnyi vastag tésztát öntünk. Körülbelül 1 percig nem is bolygatjuk. Ha sült illata van a tésztának, egy széles lapátkanállal alányúlunk, majd óvatos, de határozott mozdulattal megfordítjuk. Ha fordítás közben eltörne a palacsinta, ne szomorodjunk el, úgyis fel fogjuk majd csíkozni. A másik oldalán körülbelül fél percig sütjük, s a lapátkanállal még a serpenyőben csíkokra szabdaljuk a palacsintát. A vajon megpirult csíkokat egy meleg tányérra vagy egy kis fémedénybe öntjük, hogy langyos maradjon, amíg a többi tésztát is kisütjük. Minden új palacsinta előtt tisztára töröljük a serpenyőt, és csak előmelegítés után vajas-olajozzuk újra. Egy 25−28 cm átmérőjű palacsintasütőben 3 db palacsintát tudunk ebből a mennyiségből kisütni. Ha elkészültek a palacsinták, tisztára töröljük a serpenyőt, beleöntjük a sárgabarackcikkeket, s megszórjuk egy kevés porcukorral. Közepes lángon 1-2 percig melegítjük. Amíg megpirul a barack, addig a még meleg morzsára rákanalazzuk a lekvárt, és megszórjuk a maradék porcukorral. A tálalást a karamellizálódott barackcikkekkel és bazsalikomlevelekkel fejezzük be.

Nézd meg videón is egy bónusz kajszis salátarecepttel megtoldva!





Ezeket olvastad már?
A sportos nagyi tortája

A sportos nagyi tortája

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás