RETRO RÁDIÓ

Ezért ült be 45 évesen az iskolapadba





Az első diploma megszerzéséhez minden magyar állampolgárnak jár 12, államilag finanszírozott félév a felsőoktatásban. A Budapesten élő Kulcsár Erikának 45 éves korában jött el az ideje, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Érdeklődési körének megfelelően választott szakot, és levelezőn, munka mellett végezte el az óvódapedagógus képzést, úgy, hogy közben három gyermekét nevelte egyedül.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.29.
Első diploma 45

Kulcsár Erika érettségi után rögtön munkát vállalt. A továbbtanulásba akkor vágott bele, amikor három lánya közül az ikrek már ugyancsak elkezdték az egyetemet, a kicsi pedig felsős volt az általánosban.

Erika 45 évesen vágott bele az első diploma megszerzésébe (Fotó: Archív)-Annak idején családi okok miatt nem jelentkeztem felsőoktatási intézménybe. Aztán 45 éves fejjel csak beültem az iskolapadba, és munka mellett elvégeztem a három éves képzést, óvodapedagógus lettem. A három gyermekét egyedül nevelő édesanya hozzátette, többek között az motiválta a döntését, hogy saját gyerekeinek anyagilag jobb feltételeket biztosíthasson a taníttatásukhoz.

A munkahelyen és otthon is egyedül kellett helytállni

- Nem volt könnyű belevágni, ebben a korban rendszeresen és módszeresen tanulni, vizsgákra készülni, úgy hogy a munkahelyemen és otthoni is egyedül kellett helytállni. Az nagyon jó érzéssel töltött el, és sok erőt adott, hogy amikor egy-egy sikeres vizsga után hazamentem, és otthon az egyetemista lányaim fennhangon kérdezgették: Hogy lehet, hogy te megint ötöst kaptál?! Tudtam, hogy büszkék az anyjukra, holott én vagyok az, aki csodálom őket tehetségükért, eredményeikért, sikereikért - meséli történetét Erika.

A diplomamunka elkészítése, és az államvizsga volt a legnehezebb a gyermekeit egyedül nevelő édesanya számára.

„Emlékeztettek: én vagyok a példa”

- Kritikus időszak volt, attól féltem, hogy nem tudom befejezni, és a cél előtt meghiúsul minden tervem. A munkahelyemen is egyedül maradtam, két ember feladatát kellett elvégeznem, közben építkeztem, és költözködtünk. Aztán a lányaim ezen is segítettek átlendülni, „kis érzelmi zsarolással” emlékeztettek rá, hogy én vagyok a példa számukra, és ezt is meg tudom csinálni.

És Erika megcsinálta, méghozzá kitűnő minősítéssel, úgy hogy végül munkahelyet is váltott, és a végzettségének megfelelő állásban helyezkedett el.

Szeretetet is kap a magasabb fizetés mellé

-Egy fővárosi polgármesteri hivatal igazgatási irodáján dolgoztam, nagyon szerettem a munkámat, és először csak arra gondoltam, ha szerzek egy diplomát, akkor magasabb fizetési sávba kerülök, és ezáltal jobban fogom tudni biztosítani a lányaim jövőjét. Aztán az élet úgy hozta, hogy felkínáltak egy óvodai állást, így most a „szakmámban” dolgozom, és olyan szeretetet kapok nap mint nap a gyerekektől, megbecsülést a szülőktől, amit eddig, egy irodában ülve nem tapasztaltam.

Ide jelentkezhetünk

2021 februárjában a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kara és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara indít óvodapedagógus képzést.





Ezeket olvastad már?
Figyelmeztet a szakértő: kibontakozóban van egy újabb, halálos vírusok okozta világméretű járvány

Figyelmeztet a szakértő: kibontakozóban van egy újabb, halálos vírusok okozta világméretű járvány

Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás