RETRO RÁDIÓ

Előnyök és hátrányok, ezért szeretünk turkálóban vagy boltban ruhát venni





Öltözködnünk kell, de nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Követhetjük a divattrendeket vagy választhatjuk a „gáz”, használt öltözetet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.28.
döntés

Nagyon gyakran felmerül bennünk az a kérdés, hogy honnan és mennyiért öltözködjünk. Vásároljunk egy népszerű boltból egy márkás vagy kevésbé márkás ruhát, vagy menjünk egy használtruha-boltba, ahol nem mindig olyan minőségű ruházat közül tudunk választani, de legalább nem kerül olyan sokba.

A másik, ami ilyenkor még fel szokott merülni: azzal, hogy turkálós ruhát vásárolunk valóban védjük-e a környezetet, vagy sem.

A turkáló legnagyobb vonzereje, hogy a öltözékek ára töredékébe kerül a rendes boltiéhoz képest (Fotó: Shutterstock)

Olcsó és nem szennyezi a környezetet

Pár évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta, hogy turkálóban járt, esetleg megemlítette, hogy onnan vett ruhát, akkor lehurrogták vagy lenézték, de minden esetre cikinek tartották mások. Mára azonban már egyáltalán nem gáz bemenni egy használtruha-boltba, sőt egyenesen divattá vált.

Ami a legnagyobb vonzereje, hogy az öltözékek ára töredékébe kerül a rendes boltiéhoz képest, és még az is előfordulhat, hogy találkozunk azzal a ruhával, amit a rendes üzletben nem mert vagy nem tudott megvenni. Ami nagy előnye a másodkézből való göncöknek, az az, hogy csak egyszer gyártják le, így nem szennyezi a környezetet, nem úgy, mint a frissen készült ruhák. És hogy a pozitív dolgokat még fokozzuk, néhány turkáló segélyszervezetektől veszi át a ruházati termékeket, így ha valaki olyan viselni valót vásárol, az egyes segélyszervezeteket is támogatni tud.

A guberálós öltözetkeresésnek lehetnek hátulütői, vagy inkább olyan tényezői, ami miatt nem szívesen megyünk be egy ilyen boltba. Az egyik ilyen lehet a „használt” kifejezés, amitől sokaknak már a szó hallatán is borsódzik a háta, hiszen ha valami használt, akkor az silány, selejtes, nem jó minőségű. A másik az szintén egy gondolatbeli dolog, amit nehéz leküzdeni, hogy valaki már viselte előttünk azt a ruhát. Van még egy harmadik is, hogy az, amit a turkálóban megveszünk, nem fog rajtunk jól mutatni. Általában ezen okok miatt térünk be egy turkálóba.

Egy nevesebb ruhaboltban több lehetőség közül tudunk választani a zoknitól kezdve a nadrágokon át egészen a pólókig. (Fotó: Shutterstock)

Nagyképűsködés miatt járunk a plázába

Azért a rendes ruhaboltok sem mentek ki a divatból, tehát nem kell aggódniuk amiatt, hogy bezárnak a nagy nevű ruházati boltok. Természetesen sokan vásárolnak még mindig a tradicionális vagy ismert ruházati üzletekből.

Nem is csoda, hogy az emberek többsége még mindig onnan vásárol, hiszen sokkal jólesőbb érzés az, amikor az Andrássy úton úgy sétálhat végig valaki, hogy milyen márkás ruhában van. De ott van az új ruha illata is, ami szintén megfogja az embert, ilyenkor nem nagyon van kedvünk átmenni egy turkálóba és azok között válogatni, még akkor sem, ha természetesen nem mosatlanul teszik a ruhaakasztóra.

Emellett egy nevesebb ruhaboltban több lehetőség közül tudunk választani a zoknitól kezdve a nadrágokon át egészen a pólókig. Az árakat nehéz összehasonlítani, mert míg a turiban kilóra mérik az árát, addig egy neves ruhaüzletben minden darabnak különböző ára van.

Egyre többen vásárolnak online

A vásárlásainkat sem kerülhette el a digitalizáció. Egyre több mindenért már nem megyünk le a boltba vagy adott esetben a plázába, hanem párat kattintunk, és már meg is rendeltük, amire szükségünk van.

Az online vásárlás először csak a mindennapi szükségleteinket hálózta be, ennek köszönhetően elkerülhetetlen volt, hogy a fontosabb dolgokat, mondjuk az elektronikai vagy éppen a ruházati termékeket ne a webshopon keresztül vásároljuk meg. Ezekre korábban külön cégek jöttek létre, de az utóbbi időben megerősödött a közösségi média szerepe is. Sőt a Facebookon erre kezdetben külön adok-veszek csoportok jöttek létre, az Instagramon pedig erre szánt profilok indultak. A két techóriás azonban a megszaporodott vásárlási igények miatt külön boltfunkciót hozott létre a még könnyebb és praktikusabb vásárlás érdekében.

„Spórolok a turkálós ruhával”

„Rengeteg pénzt takarítok meg azzal, hogy használt ruhát vásárolok” – mondta Réka. Hozzátette, amellett, hogy olcsóbb, védem vele a környezetet is, hiszen nem kell egy teljesen új ruhát legyártani, így nem szennyezzük a természetet. Egyébként szerintem sokkal kényelmesebb is, mint mondjuk egy újonnan vásárolt ruha” – tette hozzá.

„Kényelmetlenül érzem magam a használt ruhában”

„Egyszerűen nem szeretem a turkálós viseletet” – ismertette álláspontját Ferenc. „Szerintem még csak nem is takarítunk meg vele, hiszen azt a ruhát is le kell gyártani, és még csak nem is védjük vele a környezetet. Én ezért nem is szoktam turkálós ruhát vásárolni, mert nem szeretem viselni egyáltalán, olyan érzésem van, mintha más ruhájába bújnék vagy más kimosatlan öltözékét viselném” – fejtette ki.





Ezeket olvastad már?
Feláras lesz az árnyék a magyarok körében népszerű ország vendéglátóhelyein

Feláras lesz az árnyék a magyarok körében népszerű ország vendéglátóhelyein

Létezik kifejezetten húsvéti könyv? Nagyobb a választék, mint gondolnád!

Létezik kifejezetten húsvéti könyv? Nagyobb a választék, mint gondolnád!

„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás