Az Apple tervei szerint 2024-re „betör” az autógyártó piacra, azon belül is a egyre nagyobb figyelmet kapó elektromos autó piacra. A cég négy év múlva már működő autót szeretne bemutatni és egy évre rá 2025-ben már tömeggyártással számol. Az ötlet nem új, a Project Titanra keresztelt terv 2014 óta változó intenzitással halad és ugyan egy ideig úgy tűnt, hogy az Apple csak önvezető szoftvert fejleszt, inkább rálépnek a gázra – számolt be a londoni Reuters.

A hírügynökség szerint a tervek középpontjában egy „forradalmian új” akkumulátortechnológia áll, ami olcsóbb aksikat és hosszabb hatótávot jelent majd az autóknak.

A tervekről egyelőre nincs bővebb információ, az előzetesen kiszivárgó hírek arra utalnak, hogy egycellás akkumulátorban gondolkodnak, amiben a telep nincs felosztva önálló cellákra, több a hely marad az aktív energiahordozóknak.

Az is kiszivárgott, hogy a tech-cég a jelenleg legszélesebb körben használt lítium-ionos akkumulátorok helyett a lítium-vasfoszfát technológiával is kísérletezik. Ez utóbbi inkább a távol-keleti piacon népszerű, a telepek előnyei közé tartozik a magas élettartam, viszont energiasűrűsége eddig túl alacsony volt a többi akkumulátor-összetételhez viszonyítva – írja Forbes.

Az autót LIDAR-szenzorokkal, lézeres távérzékelőkkel szerelhetik fel, amihez az idén piacra dobott iPhone 12 hasonló érzékelője szolgál alapul. Ugyanakkor korábban épp a Reuters jelentette, hogy az Apple folyamatosan tárgyal egyéb LIDAR-gyártókkal is.

Arról egyelőre nincs további információ, hogy ki fogja legyártani a cégnek a sajátmárkás kocsit, kisebb gyártópartnerekkel szerződhet.