Kitt-katt! Ez bizony a térdem – A megterhelő edzés is kiválthatja a kattogást





Ha lépcsőzés vagy guggolás közben pattog a térdünk, akkor nem biztos, hogy csak túlterhelésről van szó. A térdízület károsodása gyakran olyan mértékű is lehet, hogy muszáj megmutatni egy szakembernek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.30.
egészség

A térd ropogásának különböző okai lehetnek. Ha a hang mellé fájdalom, szúró érzés vagy duzzadás is társul, akkor komolyabb problémáról van szó.

Ne erőltessük túl (Fotó: Shutterstock)

Fokozatosan kopik a porc

Amíg a kellemetlen pattogást nem kíséri fájdalom vagy duzzadás, addig nincs mitől tartani, ugyanis ahogy öregszünk, a csontokat borító porc fokozatosan elkopik, és egyenetlenségek képződnek a felszínén. Ez természetes folyamat, amelyet nem tudunk megállítani, csupán lassítani. Aktív sportolóknál a guggolás vagy kitörések közben hallható ropogásért felelős lehet az is, hogy az izmok nincsenek egyensúlyi állapotban, vagy az ízületekre ható nyomás is lehet a kiváltó ok.

Hangos buborékok

A legegyszerűbb esetben a térd azért ropog, mert az ízületből buborékok szabadulnak fel. A térd ízületi tokjában, a csontok között folyadék van: ez biztosítja, hogy a csontok egymáson való elmozdulása ne legyen fájdalmas, ugyanakkor tartalmazza a csontvégeket borító porc számára szükséges tápanyagokat. A folyadékban azonban gázok is találhatók oldott formában, elsősorban széndioxid, nitrogén és oxigén. Ha az ízületi tok megfeszül, az ízületi üregre ható nyomás lecsökken, és az oldott gázok kilépnek a folyadékból – ez okozza a kattanó hangot. Amíg pedig a széndioxid vissza nem oldódik a folyadékba, nem váltható ki újra a ropogás.

Borogatás, merevítő és pihenés

Semmiképpen nem szabad alábecsülni, ha már kínoz a fájó térd. Nem feltétlenül komoly megbetegedésről van szó, viszont ha a következő tippek 2 nap múlva sem javítanak a helyzeten, jobb, ha felkeresünk egy szakembert.

  • Hagyjuk pihenni – a térdízület képes önmaga regenerálódni megterhelő tevékenység után, elegendő, ha egy-két napig pihentetjük.
  • Próbáljuk ki a hideg és meleg borogatást – egy forró fürdő jobban enyhíti a térd fájdalmát, mint a száraz meleg.
  • Duzzanat vagy gyulladás esetén – használjunk egy zacskó törölközőbe csomagolt jeget. Hordjunk kötést vagy merevítőt, ami támogatja a fájó térdet.
  • Fontos a folyadékpótlás

    A megfelelő folyadékpótlás szintén szerepet játszik a gyógyulási folyamatban. A táplálkozásra is oda kell figyelni, és javasolt beiktatni a napi menübe olyan étrend-kiegészítőket, amelyek segítenek megőrizni a porcok rugalmasságát, illetve tápanyaggal való ellátottságát.

    A párna-trükk (Fotó: Shutterstock)

    Tippek, trükkök

    A térd védelme érdekében sok mindent tehetünk, íme néhány hasznos tanács:

    1. Ha az oldalunkon alszunk, tegyünk a térdünk közé párnát. A térd és a gerinc is hálás lesz érte.

    2. Ne terheljük túl az ízületeiteket, végezzünk többféle mozgást. Változatosság nélküli mozgás során ugyanis a térdízület ugyanazon részei kopnak.

    3. Ne üljünk túl sokat: 30 perc ülés már sok, fel kell állni és pár lépést tenni!

    4. Ne kockáztassuk meg egy csúszást, botlást vagy esést, vagyis ne becsüljük alá az időjárási viszonyokat, és hordjunk az adott évszakhoz alkalmas cipőt.

    5. Rendszeres mozgással lehet erősíteni a láb izmait, és közben nem szabad megfeledkezni a térd körüli izmokról. Érdemes ezért az edzéstervetekbe belefoglalni súlyzós és ellenállásedzést, vagy saját-súlyos gyakorlatokat (guggolásokat vagy kitöréseket) hetente legalább kétszer.

    6. Fontos, hogy milyen cipőt viselünk. A kényelmes lábbeli nem fejt ki felesleges nyomást az ízületekre.

    7. Tartsuk meg az optimális testsúlyt. Az elhízás a gyakorlatban kockázati tényező a térd ízületi gyulladásának kialakulásában.

     

     

     





    Ezeket olvastad már?
    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás