A legakkurátusabb háziasszonyok is tudják, hogy a legtöbb, takarítással töltött időt a vécé követeli – annak ellenére, hogy a tudósok szerint messze nem ott található a legtöbb baktérium az otthonunkban. Az Arizonai Egyetem mikrobiológusa, dr. Chuck Gerba professzor azt vizsgálta, lakásunk mely pontján szaporodnak legkönnyebben a baktériumok, és igen meglepő eredményeket tett közzé – írja a BBC.

Gerba professzor elsősorban az E.coli és Staphylococcus aureus baktériumok felbukkanásával foglalkozott, és természetesen ő is elsőként a vécéülőkét vette górcső alá. Azonban a vizsgálódása azt mutatta ki, hogy 6 négyzetcentiméterre csak 50 baktérium jut, ami elég alacsony szám – a szakértő szerint a mikroorganizmusok tekintetében a vécéülőke az egyik legtisztább tárgy.

 

Fotó: Shutterstock

Ez a kellemes meglepetés, de a professzor a következő megállapításával már háziasszonyok ezreit sokkolta: a vágódeszkán például kétszázszor annyi baktérium nyüzsög, mint az ülőkén! A szennyezők a nyers hússal vagy más, állatokkal érkező termékek révén jutnak be a konyhánkba, és Gerba szerint, ha csak a bakteriális biztonságot nézzük, sokkal jobb lenne a vécéülőkén kockázni a gulyáshúst, mint a megszokott vágódeszkán. Ez azonban elég abszurdnak tűnik, ezért a szakértő azt javasolja, járjunk el a vágódeszkák esetében is olyan alapossággal takarítás közben, mint az ülőkénél – azt ugyanis gyakrabban tisztítjuk a fertőzések miatti aggodalmunkban.

Azonban van, ami még a vágódeszkánál is ideálisabb otthont biztosít a baktériumoknak: a mosogatószivacs és a törlőrongy. A törlőrongy 6 négyzetcentiméterén nagyjából 1 millió E.coli és Staphylococcus aureus jellegű baktérium található, míg a szivacs esetében ez a szám 10 millióra rúg. Vagyis a mosogatószivacs kétszázezerszer, a törlőkendő pedig húszezerszer mocskosabb, mint a vécéülőke.

 

Fotó: Shutterstock

Ezen a megállapításon továbbmozdulva John Oxford, a Londoni Egyetem virológusa kilenc ország használt mosogatószivacsait is vizsgálta, és arra jutott, hogy a látszólag tiszta szivacsok 21 százalékán nagyon magas a baktériumok koncentrációja. A további tárgyakat tekintve azt állapította meg, hogy Szaúd-Arábiában találhatóak a legmocskosabb hűtők (95 százalékuk elbukott az E.coli-baktériumteszten), míg Dél-Afrika a fürdőszobai csempékkel maradna szégyenben (E.coli esetében a vizsgált felületek kétharmada nem állta meg a helyét). Ausztrália és Kanada végzett a legtisztább országok között, míg Indiának és Malajziának van a legtöbb takarítanivalója.

A modern technika is sok nehézséget okoz: a laptopjainkon például négyszázszor annyi baktérium található, mint a vécénken, és a mobiltelefonunkat sem ártana gyakrabban tisztogatni. Igazi bacitelep a bevásárlókocsi, és az újrahasznosítható bevásárlószatyrok sem vizsgáznának túl jól a mikroszkóp alatt.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ugyan az E.coli önmagában nem egy túl veszélyes baktérium, enyhébb lefolyású betegségek kiváltására képes, amelyek többségével az immunrendszerünk könnyedén elbánik, de indikátorként sokkal súlyosabb kórokat is előidézhet. Ezért nem árt a magasabb fokú elővigyázatosság – és a rendszeresebb takarítás.