Sportos cicifixek: az edzéshez elengedhetetlenek ezek a melltartók





Az edzéshez a nőknek nem csupán megfelelő edzőszettre van szükségük, de az sem mindegy, hogy mit viselnek alatta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.28.
egészség

Egy jó sportmelltartó hosszú távon nem csupán a melleket védi a megereszkedéstől, hanem kiküszöböli a váll- és hátproblémákat is. A minőségi sportmelltartókat meg kell fizetni, de megéri a beruházást.

Fontos a megfelelő választás (Fotó: Shutterstock)

Sportmelltartó típusok

A melltartókat három kategóriára oszthatjuk a megerősítés módja szerint. A kompressziós melltartók szorosan tartják a testhez a melleket egy erős, de rugalmas anyaggal, és nincsenek külön kosarak. A kosaras melltartók kosaranként rögzítik a melleket, a klasszikus melltartókhoz hasonlóan. Nagyobb mellméretnél ez a típus ajánlott. A hibrid az előző kettő kombinációja, ami kosarat és kompressziós anyagot is tartalmaz.

Edzéshez válasszunk

A jógázáshoz, nyújtásokhoz gyenge erősségű („low support”) melltartók is elegendőek, a túrázáshoz, biciklizéshez és síeléshez viszont már közepes fokozatú („medium support”) felsőt válasszunk. A futás, a kondizás vagy az aerobic mindenképpen a legerősebb („high support”) topot igényli.

Nem mindegy a típus és a fazon

Milyen legyen? Csatos, belebújós, felsővel egybevarrt, keresztpántos, push-up, vagy cipzáros? A legjobb, ha mindegyikből felpróbálunk egyet és mozgunk bennük egy kicsit. Ha a melltartó szorít, felcsúszik, tekeredik, akkor nem lesz jó. Fontos, hogy a mellet lefedező puha anyag is tökéletesen kell illeszkedjen, hiszen ez adja a tartást.

Miből készült?

Érdemes megnézni az anyagösszetételt, amit a melltartó belső részén található kis fehér papíron jelölnek. A legjobb anyag bőrbarát, jól szellőző, elvezeti az izzadságot és antiallergén – tehát az erős izzadás hatására sem okoz bőrkiütést. Ilyen a pamut és a spandex.

Egy év után cserélni kell

A rendszeres edzések mellett egy sportmelltartó sem bírja egy évnél tovább. Érdemes egyszerre több darabot venni, mert a mindennapos mosás rontja a minőséget.

Körültekintően kezeljük

A sportmelltartót általában kézzel, puha ruhával és hideg-langyos vízben ajánlott mosni. Nem jó a 30-40°-os víz, ez az anyag kinyúlásához vezet. Ezért se csipeszeljük fel a fregolira, inkább szépen terítsük ki egy sima felületre és hagyjuk megszáradni.

Káros őrület a hobbifutók között

Közösségi fórumokon adják egymásnak a tanácsokat a hobbifutók. A legelképesztőbb tipp a mellek rögzítése szigetelőszalaggal. Amellett, hogy nem támaszt, nem ad tartást, komoly allergiás reakciót is okozhat a ragasztó és az izzadtság keveredése.

 





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás