RETRO RÁDIÓ

Ritkán esszük, pedig többször kellene: 10+1 méltatlanul elfelejtetett szuper egészséges alapanyag





Tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük, mert azt hisszük, hogy nem finom. Pedig még az ízüket sem ismerjük. Nézzük, melyek ezek a méltatlanul elfelejtett ételek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.20.
Fitnesz ételek

1. Vörös spenót és cékla

A természetes vörös pigmenteknek köszönhetően, a cékla és a vörös spenót is rákmegelőző hatással bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, például salátába reszelve, mert a főzéssel veszítenek antioxidáns hatásukból.

Ezek mellé a zöldségel mellé válasszunk néha olyasmit is, ami nem ugrik be elsőre Fotó: Pixabay

2. Tökmag

A tök tápanyagokban leggazdagabb része a mag, ami sok ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a hosszú, egészséges élethez. Pörkölve fogyaszthatjuk magában, de gazdagíthatjuk vele a salátánkat is, és például a hús panírjába is belekeverhetjük.

A mángoldnak rengeteg fajtája van Fotó: Shutterstock

3. Mángold

A zöld leveles, igazán dekoratív zöldség finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait. Tele van karotinnal, ami biztosítja a szemek egészségét. Egyszerűen aprítsuk fel és pirítsuk meg olívaolajban. Burgonyával is keverhetjük, de a spenótjhoz hasonlóan túróval gazdagítva különféle rakott tésztákat, sós lepényeket is tölthetünk vele.

4. Aszalt szilva

Szintén antioxidánsokban gazdag étel, megsütve, remek előétel lehet. A szilva az alma után a második legfontosabb gyümölcsünk. Az aszalt szilva optimalizálja a szénhidrát anyagcserét, segít a nyugtalanságnál, és koncentrációs zavaroknál, fokozza a stressz elleni védekezést, erősíti a sejthártyákat, tisztítja a beleket, erősíti a szívműködést, és az immunrendszert.

5. Gránátalmalé

Régóta közismert magas antioxidáns tartalma mellett, csökkenti a vérnyomást. A gránátalma nagy számban tartalmaz antioxidánsokat. Komplexitása megmutatkozik abban, hogy az antioxidáns tulajdonságok mellet gyulladáscsökkentő hatású, és a szervezet számára elengedhetetlen építőköveket, vitaminokat és a rostokat egyaránt tartalmaz.

A gránátalma nagy számban tartalmaz antioxidánsokat Fotó: Shutterstock

6. Fahéj

A fahéj, egzotikus illata és aromája mellett, segít a vércukor és a koleszterin megfelelő szinten tartásában. Elég, ha fahéjjal hintjük meg a kávénkat, vagy a reggeli zabpelyhet. A fahéj hatását fogínygyulladásos eseteknél is vizsgálták, és összehasonlították a klórhexidinnel, ami egy ismert fertőtlenítő. Az eredmény az lett, hogy a fahéj hatóanyagai éppúgy csökkentik a plakk képződést, a szájszagot, az ínygyulladást, mivel a foglepedékben felszaporodó baktériumok szaporodását gátolják.

7. Olajos szardínia

A szardíniában elképesztően magas az omega-3 zsírsavtartalom, gazdag kalciumban és gyakorlatilag nem tartalmaz higanyt. A szardíniában ezen kívül vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és mangán valamint B vitaminok is találhatók. Olyan konzervet válasszunk, amelyek napraforgó vagy olíva olaj felhasználásával készültek. Fogyaszthatjuk magában, salátába, pirítósra, tehetjük, vagy készíthetünk belőle szendvicskrémet mustárral és hagymával.

Salátában is finom Fotó: Shutterstock

8. Káposzta

A káposzta nagymértékben tartalmaz szulforafén nevű anyagot, ami serkenti a rákmegelőző enzimek termelődését a szervezetben. Lehetőleg ezt is fogyasszuk leginkább nyersen, reszelve tehetjük szendvicsekbe vagy salátába.

9. Kurkuma

A fűszerek királyának is nevezett kurkuma, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Tojásrántottába és zöldséges ételek fűszerzéséhez kiváló. Statisztikai tény, hogy Indiában ritkább az Alzheimer-kór, ami összefügghet a táplálkozási szokásokkal. Alzheimer-kórban a kurkumin több ponton is fékezi a betegség folyamatát. Laboratóriumi és állatkísérletekben egyaránt gátolja az agyban az Alzheimer-kórra jellemző, úgynevezett béta-amiloid fehérjék kóros lerakódását, az amiloid okozta gyulladásos reakciókat és oxidatív stresszt.

10. Áfonya

Az áfonya, állatokon végzett kísérletek szerint, segít a memória megőrzésében. Hasznos tulajdonságainak nagy része még fagyasztáskor sem vész el. Keverjük sima joghurthoz vagy szójatejhez, és szórjuk meg zúzott mandulával. Mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.

+1 Sütőtök

Alacsony kalóriatartalmú zöldség, magas rosttartalommal és immunrendszert stimuláló A-vitaminnal. Sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, remek hashajtó és béltisztító. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban.





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás