Egy felmérés szerint, a negyvenes éveikben járóknál legnagyobb azoknak az aránya, akik a pihengetős nyaralást választják. Aztán 50 felé ez a szám csökkenni kezd, a hatvanasoknál pedig már inkább az aktív nyaralásra esik a választás, ha utazási célpontot keresnek.

A lépcsőzés egy nyári városnéző kiránduláson nemcsak csodás élmény, de zsírgyilkos is Fotó: Shutterstock

A kisegyerekesek is inkább aktívan nyaralnak és sokan vannak, akik házikedvenceiket is magukkal viszik. Ilyenkor pedig garantált a mozgás. Az aktív pihenés egyébként nem azt jelenti, hogy folyamatosan hajtjuk magunkat, hanem azt, hogy élményeket szerzünk – és közben észrevétlenül figyelünk a formánkra is.

  1. Városnézés közben remekül átmozgatjuk valamennyi izmunkat, hiszen az intenzív gyaloglás, a lépcsőmászás bizony fizikai munka.
  2. Ha vízparton nyaralunk, akkor iktassunk be valamilyen vízi edzést. Ez lehet csónakázás, úszás, SUP, vagy akár strandröplabda is.
  3. Mindenki ismeri az érzést, amikor a svédasztalról válogatva nem tud az ember megálljt parancsolni magának. Pedig attól, hogy nyaralunk, a szervezetünknek nincs szüksége több kalóriára.
  4. A melegben gyümölcsöket, zöldségeket, rostdús ételeket, italokat válasszuk. Többször együnk kevesebbet, mert így nem terheljük meg a gyomor- és bélrendszerünket.
  5. A késő esti vacsorát váltsuk ki egy esti sétával, az utolsó étkezés 18–19 óra között legyen, hiszen teli gyomorral nem tudunk nyugodtan aludni, illetve a túl későn bevitt kalória csak a testsúlyt növeli.
  6. A nyaralás alatt a folyadékpótlásra ugyanolyan fontos odafigyelni, mint otthon, a mindennapokban. A nyári melegben a hőszabályozás, a méreganyagok kiválasztása, a vérnyomás szinten tartása mind nagy terhet ró a szervezetre.
  7. Napközben nyugodtan kóstoljuk meg a helyi fagyit vagy egy péksüteményt, de az ebéd vagy a vacsora mindenképpen alacsony kalóriatartalmú legyen.
  8. Óvakodjunk a cukros koktéloktól, helyette válasszunk egy laza roséfröccsöt.
  9. Menjünk el táncolni! Számos helyen rendeznek a nyaralóknak táncos esteket, gyakran helyi oktatókkal. Vágjunk bele, mert a mozgás mellett remek szórakozás és csodálatos élmény is egyben.
  10. Az „elvégre nyaralunk!” mondat nem törli el annak a következményét, amikor a nyaralás kedvéért az 5. lángosra még ráküldünk egy fagyit és 2 korsó sört. Ez ugyanis rövid úton lelkiismeret-furdaláshoz, középtávon gyomorégéshez, hosszú távon pedig 10 nap alatt akár 5-6 pluszkilóhoz is vezet.