Ciki vagy nem ciki a cigi? Ezért jó vagy rossz, ha a munkahelyeden dohányzol





Előfordul, hogy a dohányos és nem dohányos kollégák között némi felszültséget okoz, ha a cigiszünetre túl gyakran kerül sor, illetve a nem dohányzók néha úgy érzik, kimaradnak a közösségből. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy van-e erre jogi előírás.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.09.
cigiszünet

A munka törvénykönyvében kifejezetten cigiszünetet nem találunk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy munka közben semmilyen pihenő nem jár. A munka törvénykönyve munkaközi szünetről rendelkezik, ami a munka rövid időtartamú megszakítása. A lényege, hogy a munkaközi szünet alatt a munkavállalónak nem kell rendelkezésre állni és munkát végezni – írja a HR-portál.

Mennyi időt tölthet valaki dohányzással?

A munkavállaló részére 6 óra munkavégzés esetén 20 perc munkaközi szünet jár. Amennyiben a munkaidő meghaladja a 9 órát, akkor még további 25 perc munkaközi szünet jár a dolgozónak, hivatalosan.

A munkaközi szünet nem azt jelenti, hogy a munkatárs akkor szalad ki rágyújtani, amikor csak akar. A munkaközi szünet kiadására is van szabály. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a dohányosoknak esélyük sincs hamarabb rágyújtani. Ehhez azonban már szükséges a munkáltató döntése is. A törvény alapján a munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Sok esetben a munkáltatók a törvényi minimumnál hosszabb munkaközi szünetet biztosítanak, így már van lehetőség a kisebb időtartamú cigiszünetek biztosítására is.

A dohányzás számára kijelölt helyek kivételével a munkahelyen nem szabad dohányozni Fotó: Shutterstock

Tiltható a munkahelyi dohányzás?

A nemdohányzók védelméről szóló törvény fő szabály szerint kimondja, hogy a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével a munkahelyen nem szabad dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni. A munkahelyek zárt légterű helyiségeiben nem lehet dohányzóhelyet kijelölni. Az tehát már a múlté, hogy a dohányos főnök szobájában mindenkinek nyelnie kell a füstöt. A dohányzás ugyanis a főnöknek is tilos az irodában.

Itt tilos füstölögni

Lehetőség van arra is, hogy a munkáltató a munkahelyet nemdohányzó munkahellyé nyilvánítsa. Ez nem azt jelenti, hogy egyik munkatárs sem lehet dohányos, ám a szenvedélyének nem hódolhat a munkahelyen. A nemdohányzó munkahelyen valószínűleg hiába keresné a kijelölt dohányzóhelyet.

A nemdohányzó munkahely megjelölést jól látható módon és egyértelműen kell jelezni. A nemdohányzó munkahellyé nyilvánítás a kollektív szerződésben, vagy a munkavállalók minimum felének kezdeményezésére, illetve egyetértésével történhet.

Vannak kiskapuk

A törvény értelmében a nemdohányzóvá nyilvánított munkahelyen is lehet dohányzóhely kijelölését kezdeményezni. Ehhez szintén a kollektív szerződésbe foglalás, vagy a munkavállalók minimum felének egyetértése szükséges.

Te hova tartozol?

A nem dohányzók és a dohányzók sokszor két külön klikket alkotnak, ami a további munkafolyamatokra és a munkahelyi légkörre is hatással van. A dohányzóban mindenki mindenkivel beszélget, amire sok esetben nincs sem idő sem lehetőség, amíg a munkatársak az asztalaiknál vagy más munkaterületen dolgoznak. Itt hangzanak el a szaftos pletykák vagy alakulnak ki barátságok, sőt itt van esélye annak is, hogy a dohányzóban barátkozók és csevegők munka utáni közös programokat is megbeszélhetnek.

 

 

 





Ezeket olvastad már?
Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás