Nyitnak a boltok, és – a hatályos szabályok betartásával – újra lehet menni shoppingolni, ami nem feltétlenül magányos műfaj, hiszen vagy a barátnőinket, vagy a párunkat visszük magunkkal. De vajon a férfiakat mennyire borítja ki a „plaza tour”? A Miserable Men nevű Instagram-oldal azoknak a hétköznapi hős férfiaknak a fotóit gyűjti össze, akik a próbafülke előtt várakozva töltik az időt, míg életük párja ruhákat próbálgat. A kasszáig gyakran hosszú és idegölő az út, ezért van fotel vagy kanapé a próbafülke előtt. Ez az úgynevezett férjmegőrző, ahol a férfiak többnyire a telefonjukat nyomkodják, telefonálnak vagy éppen elszundikálnak. A Miserable Men Istagram-profilra az oldal kezelői bárkitől szívesen fogadják a spontán, a kedvesükre várakozó férfiak képeit.

 

Milyen a jó próbafülke?

Nem elég a raktárból leválasztani függönnyel egy részt, és beállítani egy tükröt. A jó próbafülke ennél sokkal többet tud.

 1. A vevőbarát próbafülke az üzletberendezés otthonos része.
 2. Fontos, hogy a fülke függönye könnyen behúzható és jól illeszkedő legyen. A vásárlók ki nem állhatják, mikor fél kézzel állandóan a függönyt kell húzogatni, mert mindig marad egy kis rés. Ugyanez a helyzet az ajtós próbafülkékkel is.
 3. A megfelelő világítás alapkövetelmény. A fentről világított fülkében kevésbé csinos mindenki, ugyanis előnytelen a fentről érkező fény.
 4. A fogas vagy a 2-3 akasztó is alap, de kell egy olyan pakolós hely is, ahová a vevő leteheti a táskáját vagy leülhet.
 5. A tükör akkor jó, ha egyszerű és egész alakos. Legyen a fülkén kívül is egy.
 6. A kellemes próbafülke mindig tiszta. Nem szemetes, nincs több hetes porcica a sarokban, és nem lóg a fogasán az előző vevőtől ottmaradt ruha.

A jó próbafülke stílusos és praktikus (Fotó: Pixabay)

Illemtan vásárlóknak

A ruhapróbálásnak is van illemtana, ami valakinek ösztönösen jön, másnak tanulnia kell. Tanulni soha nem késő!

 1. Mindig annyi ruhát vigyünk magunkkal próbálni, amennyit az üzletszabályzat megenged.
 2. Ha elszakad vagy alapozós, rúzsos lesz egy ruha, azt jelezzük az eladónak.
 3. A cipőt próbazokniban, az alsóneműt vagy fürdőruhát pedig fehérneműre próbáljuk fel.
 4. A próbafülke nem szelfizgetésre való! Ne stoppoljuk a többi vevő elől öncélúan.
 5. Zokniban vagy fehérneműben ne szaladgáljunk az árutérben, ha nem jó méretet vittünk be. Öltözzünk vissza, és úgy menjünk ki egy megfelelő méretet keresni.
 6. Ha férfi kísérővel megyünk vásárolni, ne invitáljuk be a fülkébe. Várja meg fülke előtt, amíg átöltözünk, és ha szeretnénk kikérni a véleményét a felpróbált ruháról, akkor mi lépjünk ki benne.