RETRO RÁDIÓ

Erik, az időutazó: Mától nem veszek fel pólót





Egy időutazással is felért az a délelőtt, amit Róth Erikkel töltöttünk a Dürer Kert gardróbvásárán. A budapesti dandy ízelítőt adott nem mindennapi életéből , és megmutatta, hogyan is öltözött egy férfi az 1920-as és 1930-as években.



Megosztás
Szerző: Katona Diána
Létrehozva: 2020.11.14.
időutazó 20-as évek divat különc dandy gardróbvásár Budapest

Az öltözködés az egyik legjobb módja az önkifejezésnek, hiszen egyértelműen meg tudjuk megmutatni, hogy kik is vagyunk valójában. Az viszont már egyénenként változó, hogy kitől lessük el az ötleteket, honnan szerezzük be ruhatárunk alapdarabjait. Vannak, akik kitűnnek a tömegből. Ilyen figyelemfelkeltő személyiség a „hungariandandyproject” instagram profil mögött álló Róth Erik, aki lapunk munkatársát magával vitte egy gardróbvásárra.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

A farmer sem mai darab

- A 18. században alakult ki a dandyzmus. A dandy-k olyan középosztálybeli úriemberek voltak, akik minden pénzüket a megjelenésükre költötték, és ezzel szerették volna kifejezni, hogy ők gazdagabbak és feltűnőbbek, mint az a társadalmi osztály, ahová tartoznak – mesélte a Metropolnak a XXI. századi dandy, miközben egy klasszikus, korhű farmerkabát után kutatott. Elárulta, hogy mostanában ismerte fel: a farmer egy jóval régebbi anyag, mint ahogy azt gondoljuk, és belefér az ő ruhatárába is.

- Körülbelül 13 évesen döntöttem úgy, hogy én mától nem veszek fel pólót, én mától ingben szeretnék járni! – árulta el Erik, amikor arról kérdeztük, hogy mikor kezdődött nála ez a stílus, ami számára gyakorlatilag egy életmód.

Fontos a külső és a belső összhang

Eriknek pontos elképzelése van arról, hogy milyen egy úriember. - Teljesen mindegy, hogy hány könyvet olvastunk, hány múzeumban járunk, milyen színházi- és mozielőadást láttunk. Mindegy, milyen a zenei ízlésünk, milyen ételeket és italokat fogyasztunk szívesen, és sportolunk -e vagy sem, ha nem vagyunk összhangban a külsőnkkel - sorolta az „időutazó”.

Elkezdte, és nem tud leállni

- Aki kisgyerekkora óta gyűjti és menti a régi dolgokat, azt beszippantja a vásár. A gardróbvásárokat ugyan én később fedeztem fel, eleinte apukámmal turkálóztam - vallotta be Erik. - Ennek egyszerű oka volt: nem mindig engedhettük meg magunknak az új ruhákat – magyarázta a fiatalember, hozzátéve, hogy nem mindenki elfogadó a kinézetével kapcsolatban. Sűrűn kap beszólásokat és sértéseket. – Nem tudják értelmezni az öltözködésem és a személyiségem. Amikor Nemecseknek szólítanak, akkor csak mosolygok, mert ők legalább tudják a korszakot – nevetett Erik, akitől azért sokan kértek már stílustanácsot is.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

2020-ban ilyen egy igazi úr

Róth Erik a Metropol olvasóinak elmondta, hogy mi alapján tekinthető valaki úriembernek. Íme, a budapesti dandy 3 legfontosabb tanácsa:

  • A belső értékek, és a ruhatár teljes összhangja adja az úriemberség alapját.
  • Ismerni, és tudni kell alkalmazni az illemet.
  • Elfogadónak és türelmesnek kell lenni mindenkivel.
  • Ha megnézné, hogy válogat Erik egy gadróbvásáron, nézze meg a vele készült videónkat!





    Ezeket olvastad már?
    Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

    Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

    Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

    Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

    Itt a csúnya pulcsi szezon: elképesztő az idei felhozatal!

    Itt a csúnya pulcsi szezon: elképesztő az idei felhozatal!

    2023 tavaszán könnyed és derűs lett a magyar divat

    2023 tavaszán könnyed és derűs lett a magyar divat

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás