Két hajmosás között fényesebbé és bársonyosabbá varázsolja a hajat a szárazsampon és igazi megváltás, ha nem ébredünk fel időben és nincs idő a tollászkodásra.

Hagyjuk 1-2 percig hatni a szárazsampont, majd jól masszírozzuk be a fejbőrbe és alaposan fésüljük át a hajunkat még egyszer – Fotó: Shutterstock

De mi az a szárazsampon?

Kifejezetten víz nélküli, fejbőr- és hajtisztításra alkalmas termék, legtöbbször por vagy spray állagú. A púderhez hasonló anyagokat tartalmaz (kukoricakeményítőt), parfümöket, ideális esetben tápláló, kondicionáló összetevőket.

Így működik a szárazsampon

A zsírosodáscsökkentő hatást a szárazsamponok a szilikátnak, illetve különböző keményítő keverékeknek köszönheti. Az alkalmazásuk egyszerű: kezdéshez fésüljük át alaposan a hajunkat, a vállunkra terítsünk egy törülközőt. Kb. 20 cm távolságból fújjuk be a zsíros területeket. Hagyjuk 1-2 percig hatni a szárazsampont, majd jól masszírozzuk be a fejbőrbe és alaposan fésüljük át a hajunkat még egyszer.

Túl sokat fújni tilos

Zsíros haj esetén már egy kevés mennyiség is sokat segíthet, de ha túl sokat teszünk fel egyszerre, színtelen és fakó lesz a haj. Jobb, ha először csak keveset fújunk, és semmiképpen se fújjuk be az egész hajat, csak az igazán problémás területeken alkalmazzuk. A leghasznosabb, ha csak a hajtövekre, a legzsírosabb tincsekre visszük fel a terméket.

Nem pótolja a hajmosást!

Egyszer-egyszer ki lehet váltani a hajmosást a szárazsamponnal, de nem pótolja azt, ugyanis
ha a hintőporszerű sampon felhalmozódik a fejbőrben, idővel blokkolja a hajhagymák oxigén- és tápanyagellátását, ez pedig akadályozza a normális hajnövekedést, rosszabb esetben pedig kóros hajhulláshoz vezethet. Vagyis csakis instant megoldás!

Kiváltható hintőporral?

Bár a TikTokon gyakran ajánlják egymásnak a hintőport a zsíros hajtövek ellen, a hintőpor nem tudja ugyanazt, mint a szárazsampon. Az egyik legnagyobb különbség, hogy a samponok sok esetben tartalmaznak alkoholt, ami fertőtleníti a fejbőrt. Ezzel szemben a hintőporban ez nem található meg. Így az arra fogékonyaknál elszaporodhatnak a baktériumok, gombák, melyek később fejbőrirritációt és aknét okozhatnak. Ennek akkor nagyobb a kockázata, ha gyakran hintőporozzuk a hajhagymákat.