A tüdőgyilkos négy betű: COPD





A koronavírus kitörésével egy időben ismertük meg a COPD nevű betegséget, amely szó szerint egy fojtogató népbetegség. Hazánkban 14-15 ezer új beteget regisztrálnak évente, és ez csak az előrehaladott állapotú, orvoshoz forduló érintettek száma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.23.
COPD krónikus betegség köhögés tűdő

A szakemberek szerint a COPD ( az angol nyelvű krónikus obtruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése) ezerarcú betegség, hiszen sokféle embert érint. Hagyományosan férfibetegségnek tartották sokáig, pedig a nők is szenvedhetnek tőle.

Lassan népbetegségnek számít a légutak beszűkülése (Fotó: Shutterstock)

Megnehezíti a betegség felismerését az is, hogy tünetei nagyon hasonlítanak az asztmához. Lényeges azonban, hogy a COPD-nél a tüdőkapacitás csökkenése állandó, az asztmánál pedig a tünetek a roham alatt jelentkeznek, normálállapotban nem.

A COPD-nél viszont már nincs úgynevezett normálállapot. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép, egy olyan károsodás, amely visszafordíthatatlan. A tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség, a betegség visszafordíthatatlan. Gyógyszerekkel viszont a tünetek csökkenthetők és a folyamat lassítható.

Milyen tünetekből ismerhető fel a COPD?

  • krónikus köhögés,
  • váladék felköhögése,
  • légszomj,
  • nehézlégzés,
  • romló fizikai terhelhetőség,
  • gyakori és nehezen gyógyuló légúti fertőzések,
  • mellkasi szorító érzés, fájdalom.
  • Elsősorban a bagósok betegsége

    A COPD a hörgők krónikus gyulladásával, a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár. Kezdeti tüneteinek a dohányosok nem tulajdonítanak jelentőséget, wlintézik egy kézlegyintéssel, hogy ez csupán a „reggeli bagós köhögés”, pedig minél gyorsabban megvan a diagnózis, annál jobbak az esélyek arra, hogy ne következzen be a rohamos tüdőkapacitás leépülés. Az első lépés a cigaretta letevése, ha akut gyulladás áll fenn, akkor pedig elkerülhetetlen az inhalációs szteroidok bevetése.

    A dohányzás elhagyása csillapítja a tüneteket (Fotó: Shutterstock)

    Pánik helyett koncentráljunk

    A Napi doktor tanácsa, hogy ha fulladni kezdünk, azonnal hagyjuk abba, bármit is csinálunk, és pihenjünk. Hajtsuk le a fejünket és vállainkat, próbáljunk relaxálni. Olyan gyorsan lélegezzünk szájon át ki és be, amennyire szükséges. Kezdjük el lassítani a kilégzést, azzal, hogy hosszabbá tesszük, de ne erőltessük. Miközben megpróbáljuk lassítani légzésünket, kezdjünk lélegezni az orron keresztül. Fontos, hogy ha fulladást tapasztalunk, próbáljunk meg nyugodtak maradni.

    Légzéstorna légszomj ellen

    Ajakfékes gyakorlat: Lélegezzük be a levegőt, majd összecsücsörített ajkakon keresztül lassan fújjuk ki. A kilélegzett levegő útjába akadály kerül, így gátolja a kishörgők falának összeesését, vagyis a beteg több levegőt fúj ki. A kilégzés háromszor annyi ideig tartson, mint a belégzés Hasi légzés: Feküdjünk, vagy üljünk, tegyük a kezünket a hasunkra, és próbáljuk meg a hasra beszívni a levegőt. A hasra gyakorolt nyomás a kilégzéskor is segíti a rekeszizmot, hogy minél nagyobb mértékű legyen a kilégzés. A köhögés kontrollálása: Hajtsuk kissé előre a fejet, helyezzük a lábakat szilárdan a talajra. A hasi-rekeszi légzés használatával lélegezzünk mélyeket, próbáljuk meg 3 másodpercig tartani a levegőt, amikor belélegeztünk. Nyissuk ki kissé a szánkat, tegyük a kezünket a hasunkra, kissé nyomást gyakorolva a rekeszizomra. Köhögjünk egyet. Ez a köhögés megmozgatja a váladékot a torokban, a második köhögés pedig ki is viszi onnan.

     





    Ezeket olvastad már?
    61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

    61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

    70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

    Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

    Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás