A ceremóniamesternek és a vőfélynek is az a feladat, hogy az ifjú pár és a násznép a lehető legjobban érezze magát. Amellett, hogy ők tartják kezükben aznap a gyeplőt, a háttérben ők oldják meg a nem várt problémákat, a stresszhelyzeteket, és láthatatlanul irányítják az eseményeket. Hagyományos értelemben a vőfélyek voltak azok, akik összeverbuválták a násznépet, harsány rigmusokban beszéltek a násznép szórakoztatására.

Aki ezt a szakmát választja, ne legyen lámpalázas, rugalmasan kezelje a helyzeteket, és nem utolsósorban legyen humora. (Fotó: Shutterstock)

Faluhelyen manapság is nagyon népszerűek, de kialakult ennek a szakmának egy urbánus vonulata, a ceremóniamester. Ők egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnek a háttértámogatásra. Persze mindkét esetben fontos, hogy aki ezt a szakmát választja, ne legyen lámpalázas, rugalmasan kezelje a helyzeteket, és nem utolsósorban legyen humora. Látszólag könnyű foglalkozás, de a valóságban rengeteg empátia, ötlet és magabiztosság szükséges hozzá, na meg jó állóképesség.

Ez a feladata az esküvő lebonyolítójának

• az esküvő előtt bekapcsolódik a szervezésbe és ötleteivel, tanácsaival segíti a párt
• a programterv alapján az esküvői szolgáltatókkal esküvő előtt egyeztet
• ismerve a szokásokat és az illemszabályokat „rendezőként” a különféle programok előtt, a násznép érintett tagjaival közli, mi a szerepük, feladatuk és mit csináljanak
• váratlan eseményeknél megoldja a helyzetet
figyelemmel van az idősebbekre, a gyerekekre, mozgásukban korlátozottakra, és képes kezelni az illuminált vendégeket
• az esküvői helyszín és a lakodalmi helyszín vezetőjével, személyzetével együttműködik
észreveszi a vendégek komfortérzetét negatívan befolyásoló dolgokat (pl. elfogy a szappan a mosdóban) és intézkedik
• nem csak ott van, hanem végig jelen van