Balhé! Összeugrottak a tanárok és a szülők a mobilozás miatt





A legtöbb iskolás az órák alatt is nyomkodja a mobilját. A Metropol pro-kontra rovatában utánajárt, mit tehet ilyenkor a tanár.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.30.
iskolai mobilozás pro-kontra diákok szülők tanárok

Elveheti a tanár a diák mobiltelefonját?

Igen, ha az zavarja az órát!

Képtelenség úgy órát tartani, hogy a gyerekek egy jelentős része facebookozik, játszik, chatel. Szerintem ha a tanuló kérésre nem képes eltenni a mobilját, akkor nincs más megoldás, mint elvenni. Meg kell tanulniuk, hogy vannak olyan közösségi terek, ahol a mobiltelefont nem lehet használni. Ilyen például a mozi, a színház vagy egy állásinterjú is. Így is sok a telefonfüggő gyerek, nem hiányzik, hogy még az órán is nyomkodják – mondta lapunknak egy 8 és egy 11 éves kisfiú édesanyja, Kata.

Nem, ehhez nincs joga!

Egyes iskolákban bevett gyakorlat, hogy a tanár elveszi a gyerek telefonját, és csak a nap végén adja vissza. Egyrészt sok esetben egy többszázezres kütyüről beszélünk, amit érhető okokból nem szeretnénk másnak odaadni, nekem volt már ebből szülőként konfliktusom. Másrészt mi van, ha a gyereket sürgősen el akarom érni? Mindig is volt valami, ami elvonta a gyerekek figyelmét, régen a pad alatt olvasott könyveket és a papírfecniken folyó levelezéseket kobozták el, mégsem figyeltek jobban a diákok – mondta lapunknak egy háromgyermekes édesapa.

Hazai helyzet

Az iskolák eltérő módon igyekeznek a problémára megoldást találni. Az legtöbb intézményben az osztályfőnök még az első napon ismerteti a diákokkal a házirendet, amelyben a mobiltelefonhasználatra is kitérnek. Abban mindenki egyetért, hogy a tanulók kütyüjeikkel nem zavarhatják az oktatást. Ha ezt mégis megteszik, az más és más következményekkel jár. Valahol elveszik a telefont, de az óra végén visszaadják, míg máshol csak a nap végén veheti át a gyerek, vagy akár a szülő, mégpedig az igazgatói irodánál.

Fotó: Shutterstock

Máshol szigorúbb a gyakorlat

  • 2018-ban Franciaországban teljesen kitiltották a mobiltelefonokat az iskolákból. A tiltás a tabletekre és az úgynevezett okosórákra is vonatkozik, viszont azt az intézményekre bízták, hogy milyen esetekben tesznek kivételt.

  • Németországban sok helyen az iskola portáján van kialakítva a diákok számára egy-egy mobiltartó rekesz, ahova belépéskor leadják a készüléket, és csak távozáskor veszik át.
  • Hasznos is lehet

    A digitális eszközök nem ördögtől valóak, sőt, ahogy arról korábban is írtuk, sok esetben a tanulást is megkönnyíthetik. Magyarország is egyre nyitottabb, Solymár Károly, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár korábban célként említette, hogy minden teremben legyen wifi. „Ma már a diákok nagyobb részének lapul a zsebében, táskájában okostelefon, tablet, s ez a jövőben még inkább így lesz. Az általunk kiépített iskolai wifin keresztül a diákok saját készülékeiket használhatják a tanórán, a vezeték nélküli internet segítségével például a telefonjukon tanulmányozhatnak bizonyos oktatási anyagokat vagy akár így tölthetik ki az aktuális tesztet, dolgozatot” – mondta korábban a Magyar Nemzetnek.

    Már az ovisok is nyomják

    Világszerte rengeteg szakértő vitatkozik arról, mikor érdemes a gyerek kezébe telefont, okoseszközt adni. A Huawei Techologies Hungary kutatásából kiderül, már a három év alatti gyermekek fele használ okoseszközöket, a 4-6 éveseknek pedig több, mint 90 százaléka.

    Fotó: Shutterstock

    Tananyag is lehetne az internetezés

    Mindannyiunkra, de a sok esetben naiv és hiszékeny gyerekekre talán még több veszély leselkedik az interneten. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ezért szervezi meg minden évben a biztonságos internetezést segítő programot, és vannak olyan törekvések, hogy a tudatosabb internethasználat tananyag is legyen.





    Ezeket olvastad már?
    „Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

    „Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

    Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

    Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

    61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

    61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás