Az angol szinte alapkövetelmény már mindenhol, így ha ezt alapfokon sem beszéljük, akkor azonnal pótoljuk, mert enélkül valószínűleg esélyünk sincs. Az angolon kívül Magyarországon még mindig a német a második olyan nyelv, ami nagyon sok területen hasznosítható. Egy angol–német párosítással biztosan nyerők leszünk.

Az angol ma már alapkövetelmény, ha alapfokon sem beszéljük, akkor sürgősen pótoljuk

Az angol ma már alapkövetelmény, ha alapfokon sem beszéljük, akkor sürgősen pótoljuk Fotó: Shutterstock

Nézzünk körül a környéken!

Bármennyire nem jutna eszünkbe, de érdemes a lengyel és a cseh nyelv elsajátításában is gondolkodni, hiszen ennek a két országnak szerteágazó gazdasági kapcsolatai vannak. Ezekkel a nyelvekkel sok európai vállalatnál elhelyezkedhetünk, leginkább logisztikai cégeknél vagy akár értékesítési területen. A szomszédok közül a szlovén, a horvát és a szlovák nyelvek is nagyon keresettek, és mivel nem beszélik sokan, jól meg is fizetik ezt a nyelvtudást.

A latin nyelvek is nyerőek

Rengetegen beszélik anyanyelven és tanult nyelvként is az olaszt, a spanyolt és a franciát, és számos ország hivatalos nyelvei. Az USA-ban például lassan a spanyol az új angol. Ha olyan cégnél helyezkednénk el, ami globálisan terjeszkedik, mindenképpen jól jön majd a tárgyalóképes francia-, spanyol- vagy olasznyelv-tudás a zsebünkben.

A francia mellett a többi laton nyelv, a spanyol és az olasz is keresett

A francia mellett a többi laton nyelv, a spanyol és az olasz is keresett MTI/AP/Thibault Camus

A jövőt ezek jelentik?

Közismert, hogy Kína az egyik világvezető gazdasági hatalommá nőtte ki magát, Oroszország jelentőségét pedig régóta tudjuk. Ennek ellenére nem sokan beszélik az ázsiai nyelveket, pedig egyre nagyobb a kereslet irántuk: az orosz és a japán biztos jövőt biztosít, csak úgy mint Kína, Tajvan és Szingapúr hivatalos nyelve, a mandarin.

A skandinávok is keresettek

A svéd, dán, finn vagy norvég nyelveket igénylő állások is egyre gyakrabban jönnek velünk szemben. A skandináv országok ipara szárnyal, ezért az összes előrejelzés szerint sokáig meghatározó szereplői lesznek Európa gazdaságának.