Az emberi faj fennmaradását is veszélyeztetheti a világszerte megfigyelhető jelenség. Egy kutató, Shanna Swan 2017-ben hozta nyilvánosságra először eredményeit. Akkor azt közölte, hogy a nyugati országokban 1973 és 2011 között 59 százalékkel csökkent a férfiak hímivarsejtje. Azóta a kutató Stacey Colino közreműködésével még tovább ment. Arra hívják fel a figyelmet, hogy aggasztóvá vált a fajfenntartás ennek a rémisztő trendnek a tükrében.

(Fotó: Shutterstock)

A kutatás arra is kitért, hogy a tesztoszteronszint csökkenésével, az egyre gyakrabban előforduló hererák és erekciós zavarok miatt évi egy százalékkel nő azoknak a férfiaknak az aránya, akiknek nemi szerveit károsodás éri — írja az axios.com.

Az említett félelmekben az is közrejátszik, hogy az elmúlt évtizedekben a világ legtöbb országában meredeken csökkent a gyermekvállalások száma. Ez utóbbinak is számos oka van. A biztonságos fogamzásgátlók terjedése, a kisebb családmodell terjedése, a gyermeknevelés anyagi vonzata mellett például az, hogy növekszik a vetélések száma. Utóbbiért a hormontermelésért felelős belső elválasztású mirigyeket károsító vegyi anyagokat teszik felelőssé a szakemberek. Ezek életünk bármely területéről előkerülhetnek, a kozmetikumokból, műanyagokból, növényvédő szerekből is.

A kutatás további megfigyeléseket igényel, és bár akadnak kritikusai is, mindenképpen érdemes számításba venni a jövőben adódó nehézségeket.