RETRO RÁDIÓ

A térdízület kopása esetén nem mindig a teljes protézis jelenti a megoldást!





Talán kevesen tudnak róla, de térdízületünk valójában három részből áll: a comb- és sípcsont között található egy belső, illetve egy külső ízületi rész, míg a harmadik részízület a térdkalács és combcsont között helyezkedik el. (X)



Megosztás
Szerző: PR
Létrehozva: 2022.06.20.
betegség

A térdpanaszok leggyakoribb kiváltó oka

Nem meglepő módon a térdízületben tapasztalható fájdalom egyik leggyakoribb kiváltó oka ezeknek az ízületeknek a kopásából fakad. Azonban fontos tudnunk, hogy a térd három részízülete általában nem egyformán érintett. Ezt a körülményt természetesen a térdízület kezelése során is szükséges figyelembe venni, emlékeztet bennünket Dr. Forster-Horváth Csaba csípő- és térdspecialista.

Az térdízületi porckopás (artrózis) okozta fájdalom főként reggel, az ágyból való felkelésnél, vagy éppen egy hosszabb ülés után jelentkezik, amikor el szeretnénk indulni. Így érdekes módon a végtag „pihentetése” éppen hogy ront a helyzeten a fájdalom és a mozgás vonatkozásában.

Tulajdonképpen térdünknek ilyenkor előbb „be kell járatódnia”, ezután a panaszok ugyan csökkenek valamelyest, de rövidebb-hosszabb gyaloglás után újra felerősödnek. A lokalizáció szempontjából lényeges kérdésnek számít, hogy a lefelé menetben történő lépcsőzés fájdalmas-e. Ha igen, az a térdkalács ízületi felszínének kopására utal.

Fotó: shutterstock

Megoldások a térdfájdalomra

Amikor a térdpanaszaink annyira felerősödnek, hogy már az életminőségünket rontják, például bizonyos tevékenységekről le kell mondanunk emiatt, mindenképpen érdemes olyan specialistához fordulni. Egy objektív, mindenre kiterjedő klinikai vizsgálattal, továbbá a megfelelő képalkotó eljárások (röntgen, MRI) elemzésével az ortopéd sebész képes a panaszok jellegének és mértékének felmérésével meghatározni a fájdalom eredetét és kiváltó okát.

Szerencsés esetben, ha kisebb fokú a kopás mértéke, akkor sok esetben akár elegendő a rendszeres gyógytorna, főként a négyfejű combizom és a hátsó combizomzat (hamstring) erősítésével.(célzandóan). Kiegészítő eljárásként szóba jöhet még esetleg az artroszkópos beavatkozás, az MRI-n látott pontos kép, illetve a panaszok ismeretének függvényében. Körülírt, kis területű mély porckárosodásnál ilyenkor a porc regenerációját célzó mikrofraktúra elvégezhető.

Közepes fokú kopás esetén sajnos már a C-alakú gyűrűporc illetve a porcállomány is károsodik, ezért eredménytelen gyógytorna esetében szükségessé válik a térdsebészeti beavatkozás.

Hogy az egyes konkrét esetekben mi jelentheti a megoldást a fájdalommal szemben, arra a térd specialista ortopéd sebész tesz javaslatot.

Fotó: shutterstock

Miért fontos a térd tengelye?

A cselekvési terv megalkotásában fontos tényező a beteg panaszainak jellege, az életkor, a térd tengelye (O-láb vagy X-láb), ahogyan a páciens sportaktivitása és természetesen a kopás mértéke.

Ha a panaszos egyébként aktív életet él és szeretné is ezt fenntartani, nem különösebben idős, illetve a kopás csak az ízület egyik részét (belső vagy külső szekció) érinti, akkor O- vagy X-láb esetén a legjobb megoldás a térd tengelyének korrekciója, azaz a végtag kiegyenesítése lehet.

A megfelelő célzott műtéttel a kopás oka szüntethető meg, mégpedig az térdízület megnyitása nélkül. Az eljárás egy másik nagy előnyét jelenti, hogy a beteg megőrizheti saját ízületeit, azok nem kerülnek pótlásra.

Az O-láb esetében a térd belső, míg X-láb esetén a térd külső oldala terhelődik túl, így az a rész kopik fokozottabban.

A részleges térdprotézis, mint mérlegelendő opció

Amennyiben a beteg már idősebb és esetlegesen kevésbé él aktív életet, a kopás pedig súlyosabb mértékű (már nincs porc a szemben álló csontfelszíneken), akkor az érintett ízület részleges térdprotézissel történő művi pótlása javasolt. Egy ilyen részleges térdprotézis műtét lényegesen kisebb megterhelést jelent a páciens számára, mint a teljes protézis esetében.

Ilyen esetekben a regeneráció folyamata is gyorsabban lezajlik: az alapvető napi aktivitásokat akár már 1-2 hét után el tudja látni az operált beteg. A teljes térdprotézis beültetése után előfordul, hogy a beteg idegen testként érzékeli a beültetett protézist, míg a részleges protézisek esetében ez a problémakör nem szokott előfordulni.

Technikailag természetesen mindkét típusú protézis beültetése magas szintű szakmai felkészültséget és sokéves orvosi gyakorlatot igényel. Általában ez a körülmény okozza, hogy a térdprotézis műtétek után a betegek 15%-a nem elégedett az eredménnyel. Ezért érdemes ezen a területen jártas szakemberhez, térd specialistához fordulni!

A hosszútávú, tudományos igényű kutatások alapján az ilyen beavatkozáson átesett emberek 80%-ának 20 évig nem kell újból megoperálni a térdét, akármelyik említett protézistípusról is beszélünk. A helyes műtéti technika alkalmazása és az orvosi javallatok betartása mellett a kétfajta térdprotézis élettartama hasonlóan alakul.

(X)





Ezeket olvastad már?
Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás