Így tárold a gyógyszereket a kánikulában

A nyári hőségben figyeljünk, hogyan tároljuk a gyógyszereket, mivel a meleg gyorsítja a hatóanyagok bomlását, így csökkentheti a készítmények hatékonyságát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.14.
Módosítva: 2024.07.14.
gyógyszer tárolás kánikula

1. Kerüljük a meleget!

A legtöbb gyógyszert 15 és 25 °C között, legfeljebb 30 °C hőmérsékleten kell tárolni. Nyáron különösen figyeljünk erre, mert a lakás túlmelegedhet, ilyenkor például a konyha az egyik legmelegebb helyiség. Ha gyerekek is vannak a családban, tartsuk a gyógyszereket zárható helyen, például egy fiókban, külön dobozban, vagy egy kulccsal nyitható orvosi szekrényben.

2. Hűtőben a helye!

Csak azokat a gyógyszereket tartsuk a hűtőben, amelyeknél a betegtájékoztató ezt kifejezetten előírja. Ezeket a készítményeket 2-8°C között kell tartani, ezért érdemes a hűtőben egy hőmérőt is tartani, hogy ellenőrizhessük a megfelelő hőmérsékletet. Ne tegyük őket a hűtő ajtajába, mert ott a nyitogatás miatt a hőmérséklet ingadozhat. A legjobb hely az alsó polc, de ügyeljünk arra, hogy a gyógyszerek ne érjenek a hátuljához, mert könnyen odafagyhatnak.

3. Naptól elzárva

Alapvető szabály, hogy hőségben semmilyen gyógyszert ne tegyünk napsugárzásnak kitett helyre, mert a hatóanyagok hő hatására bomlásnak indulhatnak. Gondoljunk például a kúpokra, amelyek rövid időn belül megolvadhatnak, de a kenőcsök, krémek is folyóssá válhatnak. A legjobb, ha utazáskor a gyógyszereket a kalaptartóba, az ülés alá vagy a csomagtartóba tesszük.

4. Párás levegő

Sokan a fürdőszobában tartják a gyógyszereket, holott ez a lakás legpárásabb helyisége, ami sok készítményre káros hatással lehet. Bár a gyártók általában megfelelő csomagolással védenek a pára ellen, jobb, ha nem kockáztatunk, és száraz helyen tartjuk a gyógyszereket.

5. Védjük meg a jégakkutól!

Bár utazáskor jó ötletnek tűnhet az összes gyógyszert a hűtőtáskába tenni, fontos, hogy csak azokat tegyük bele, amelyeket valóban hűvös helyen kell tárolni. Előtte tegyük műanyag dobozba, és ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek közvetlenül a hűtőakku mellé, mert

megfagyhatnak.

6. Miután már felbontottuk

Vannak készítmények, például oldatok, szirupok, cseppek, amelyeket felbontás előtt szobahőmérsékleten kell tárolni, de felbontás után hűtőbe kell tenni. Arra is figyeljünk, hogy mennyi ideig tarthatóak el felbontás után, ezért a felbontás dátumát érdemes felírni az üvegre. A lejárt gyógyszereket a patikában kijelölt dobozba kell tenni.

 

1. Útipatika összeállítása

Nyáron könnyen meghűlhetünk, elég ha bemegyünk a melegből egy hűvös üzletbe, de akár egy jéghideg ital vagy fagylalt is okozhat torokgyulladást. Nem kell, hogy a nyaralást elrontsa egy megfázás: tartsunk magunknál torokfertőtlenítő spray-t, szopogatós cukorkát, orrcseppet, valamint gyulladáscsökkentő és lázcsillapító készítményt.

2. Óvjuk a bőrünket!

Nem csak tengerparton éghetünk le, de városnézés vagy kirándulás közben is. A megfelelő naptej kiválasztásához tudnunk kell, milyen bőrtípusba tartozunk. Minél világosabb a bőrünk és a hajszínünk, annál gyorsabban leégünk a napon, így magasabb faktorszámú fényvédőre lesz szükségünk. Mindig legyen nálunk hűsítő krém vagy hab, amellyel kifejezetten a leégett bőrt kezelhetjük.

3. Folyamatos émelygés

Ha hányingerünk van út közben, indulás előtt legalább két órával ne együnk. Autóban mindig menetiránynak megfelelően üljünk, jól szellőző helyen. Buszon lehetőleg az első sorokban foglaljunk helyet, ahol jó kilátásunk van. Ha ez kevésnek bizonyul, legyen nálunk hányinger elleni tabletta vagy szirup, ami gyorsan enyhíti a tüneteket.

4. Huzatot kaptunk?

Nyáron könnyen huzatot kaphatunk, akár a klímától, akár hajókázás közben. Ez gyakran fejfájással, de akár fülfájással, vagy szemfájdalommal is járhat. Fontos, hogy védjük a fejünket a huzattól, például kalappal vagy kendővel, és mindig tartsunk magunknál szem- és fülcseppet, amit azonnal bevethetünk, ha mégis huzatot kapunk.

5. Probiotikum alkalmazása

Ha idegen országba, különösen egzotikus helyekre utazunk, számítanunk kell rá, hogy szervezetünk nehezebben tolerálhat bizonyos ételeket. Már a nyaralás előtt kezdjünk el szedni probiotikumot az immunrendszer és az emésztés egészségének érdekében. Ha gyomorrontást kaptunk, és hasmenésünk van, segíthet a széntabletta.

6. Űzzük el a szúnyogokat!

Rovarok mindenhol jelen vannak. Mindig fújjuk be magunkat szúnyogriasztóval, különösen akkor, ha az esti órákban vagy kora reggel szabadtéri programra készülünk, mert olyankor rajzanak, támadnak igazán a vérszívók. Vigyünk magunkkal elektromos riasztókészüléket is, és az sem árt, ha teafa illóolaj is van a csomagban, ami fertőtlenít és enyhíti a csípések okozta viszketést.

7. Tapaszt a sebre!

Akár tengerparton, akár a hegyekben vagy városnézés közben, kisebb-nagyobb sérülések bármikor előfordulhatnak. Legyen nálunk mindig ragtapasz, kötszer és sebfertőtlenítő. Készüljünk arra is, hogy bármikor belemehet az ujjunkba szálka vagy tüske, aminek eltávolításához érdemes csipeszt is tartani az útipatikában.

Forrás: Fanny magazin

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás