Minden perc számít: ez a sztrók 7+1 jele a szakértő szerint





Ezekre a tünetekre mindenkinek érdemes odafigyelnie.



Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.05.01.
Módosítva: 2023.05.21.
sztrók agyvérzés tünet

A sztrók az öt leggyakoribb halálos kimenetelű egészségügyi probléma egyike, így érdemes komolyan venni. Ijesztő tény, hogy világszerte átlagosan ötpercenként kap valaki agyvérzést. További rossz hír, hogy a sztrók minden korosztályt érint, sőt még az anyaméhben is bekövetkezhet. Igaz, a sztróknál az öregedés a legnagyobb kockázati tényező, kialakulásának esélye minden egyes életévvel nő.

Fotó: Shutterstock

Május a sztrók tudatossági hónapja, ennek apropóján Alexis Kolodziej hívta fel a figyelmet arra a nyolc jelre, amiket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

„A sztrók akkor következik be, amikor az agyunk oxigénhiányos állapotba került. Ennek oka lehet egy vérrög, ami megállítja a véráramlást, vagy egy agyvérzés. Amint az agy oxigént kezd veszíteni, a sejtek elhalnak. Mivel az agy a test irányítóközpontja, minden egyes sztrók másképp néz ki, attól függően, hogy az agy melyik területén keletkezik és mekkora kiterjedésű. Ez pedig azt jelenti, hogy a sztrók tüneteinek széles skálája létezik, és a sztrókot nehéz lehet diagnosztizálni” – kezdte a szakértő.

A sztrók jelei gyakran a test egyik oldalán alakulnak ki, attól függően, hogy az agyban hol következett be a sztrók. A jelek észlelésekor a gyors cselekvés a legjobb módja az életmentésnek és a gyógyulási esélyek javításának.

Alexis hozzátette, hogy a vérnyomás az egyik legnagyobb figyelmeztető jel arra, hogy valaki veszélyben van.

Íme a nyolc fontos tünet, amire figyelni kell: 

1. Arcbénulás: leginkább az egyik oldalon észlelhető. Különösen akkor feltűnő, ha az illető mosolyogni próbál, de nem tud, mert lefelé húzódik a szája széle.

2. Karok: a sztrók miatt az egyik kar vagy láb lebénulhat. Kérd meg, hogy valaki emelje fel mindkét karodat és tartsa ott.

3. Beszéd: a beszéd elmosódhat, értelmetlenné válhat, de az is előfordulhat, hogy hirtelen nehezen találod meg a megfelelő szavakat.

4. Látás: gyorsan jelentkező tünet. Homályos vagy kettős látást, illetve a látás elvesztését is tapasztalhatod.

5. Zavarok: súlyos és hirtelen memóriavesztés vagy zavartság is jelezheti a sztrókot.

6. Egyensúlyvesztés: a hirtelen elesés vagy szédülés is jelezhet sztrókot.

7. Közérzet: érzésvesztés vagy gyengeség észlelése általában az egyik oldalon.

+1. Nyelési nehézség: ez önmagában nem a sztrók jele, de ha a többi felsorolt tünettel együtt jelentkezik, akkor fontos megemlíteni az orvosnak!

(VIA)





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás