Így készíts tökéletes csirkeragut – ez kötelező recept!

Ez a recept kettő az egyben, mutatjuk, miért!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.08.14.
Módosítva: 2023.08.14.
leves recept csirke életmód

Az elmúlt időszak hűvösebb napjai megkívántatták egy jó csirkeraguleves, és a belőle nyert alaplé készítését, ami aztán minden más leveshez kiváló ízesszenciát ad. (A július hónapban tartott „főtt-és sütött” étel böjt meghozta gyümölcsét, attól, hogy a nagy hőségben a konyha rovatba is csak nyersen készíthető édességet és főételt ajánlottunk, és nem kapcsoltuk be a tűzhelyet, majdnem a felére csökkent a havi villanyszámla…) Az alaplén kívül persze az aznapi ebéd is megvan, ha teszünk az aprólék mellé egy kis sárgarépát és zöldborsót, mert épp az van itthon zöldség.

Üvegben csirkealaplé, elvitelre raguleves, és a saját ebéd – Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

2 csirkefarhát 4 darabba vágva

2 csirkenyak

4 db sárgarépa

50 dkg zöldborsó (mirelit)

só, bors (ízlés szerint)

Külön az aprólék – Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A megmosott csirkeaprólékot besózva, bőröstül beletesszük a fazékba, és felöntjük vízzel. Először magas hőfokon felforraljuk, közben folyamatosan szedjük le a habot a tetejéről. 

 

Ha már tiszta a lé, takarékon főzzük, fedő nélkül, amíg a hús megpuhul a csonton, de még nem válik le róla. Ekkor kiszedjük az aprólékot, a húst külön tálaljuk, majd a levesbe beletesszük a felkarikázott, hámozott sárgarépát, és hozzáöntjük a mirelit zöldborsót. 

Egy kis sárgarépa és zöldborsó bele! Fotó: Fodor Erika

Ellenőrizzük, hogy elég sós-e a lé, és szükség szerint korrigáljuk. Ezután már fedő alatt főzzük, amíg a zöldség is megpuhul – de nem fő szét! Ha kész, egy nagy üvegbe leszűrünk a zöldséges csirkealapléből, a csirkeragulevest pedig megebédeljük. Befőttesüvegben vihetünk belőle kóstolót is.

Egy tányér könnyű, de laktató leves – Fotó: Fodor Erika


Tipp

A csirkeaprólékot forró vízzel öntsük fel, akkor hamarabb felforr, és könnyebben végzünk a hableszedegetéssel!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás