László szelet: Nem egyszerű az elkészítés, de egy anyának ez nem lehet probléma
Ribárik Orsolya, 8. gyermekét váró édesanya gyakran süt a családjának, emellett a barátokat, ismerősöket is szívesen lepi meg egy-egy különleges süteménnyel. Mi sem természetesebb, hogy a repertoáron szerepel a László szelet nevű desszert, annál is inkább, mert neki is van egy Lacikája.
A piskótához
25 dkg cukor
4 egész tojás
1 db citrom
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
4 ek forró víz
A lapokhoz
15 dkg cukor
1 tojás
5 dkg zsír
2 ek tej
3 ek méz
1 csapott ek fahéj
1 kk szódabikarbóna
40 dkg liszt
6 dl feketekávé
8 ek finomliszt
30 dkg vaj
30 dkg cukor
20 dkg csokoládé
5 dkg vaj
2 ek étolaj
A tojásfehérjéket a cukorral keményre felvertem, hozzáadtam a tojássárgákat, a citrom reszelt héját és levét, valamint a 4 evőkanálnyi forró vizet. Jól kidolgoztam. A lisztet a sütőporral összekevertem, és a masszába óvatosan belekevertem. Egy 22×36 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, és a tésztamasszát beleöntöttem, majd elsimítottam. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt aranysárgára sütöttem.
A hozzávalókat a liszt kivételével egy lábasba tesszük, majd a lángon felmelegítjük úgy, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Lehúzzuk a tűzről, egy kicsit várunk vele, hogy langyosra hűljön, és a lisztet belegyúrjuk. 3 darabba vágjuk. A tepsi hátoldalára sütőpapírt teszünk, és a lapokat egyenként rányújtjuk. Egy lap sütési ideje 180 fokon kb. 8-9 perc.
A lefőzött, kihűlt kávéval elkeverjük a cukrot és a lisztet, majd csomómentesre és sűrűre felfőzzük. Amikor kihűlt, a vajjal kihabosítjuk. A sütemény összeállítása: A piskótát kettévágjuk. Egy lapot a tálcára helyezünk, megkenjük a krém 1/4 részével, következik a piskóta, majd a krém 1/4 része, a lap, a krém 1/4 része, a piskóta, a maradék krém, majd az utolsó lappal befedjük.
A csokoládét a vajjal és az étolajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Csomómentesre keverjük, és a süteményt bevonjuk vele.
Hidegre tesszük, és másnap szeleteljük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre