László szelet mindenkinek, aki szereti a klasszikus „lapos” sütiket

László szelet: Nem egyszerű az elkészítés, de egy anyának ez nem lehet probléma



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.07.11.
sütemény életmód klasszikus

Ribárik Orsolya, 8. gyermekét váró édesanya gyakran süt a családjának, emellett a barátokat, ismerősöket is szívesen lepi meg egy-egy különleges süteménnyel. Mi sem természetesebb, hogy a repertoáron szerepel a László szelet nevű desszert, annál is inkább, mert neki is van egy Lacikája.  

László szelet: 5 réteg tészta és krém – Fotó: Fodor Erika

Hozzávalók 

A piskótához 

25 dkg cukor 

4 egész tojás 

1 db citrom 

20 dkg liszt 

1 cs sütőpor 

4 ek forró víz 

A lapokhoz 

15 dkg cukor 

1 tojás 

5 dkg zsír 

2 ek tej 

3 ek méz 

1 csapott ek fahéj 

1 kk szódabikarbóna 

40 dkg liszt 

A krémhez 

6 dl feketekávé 

8 ek finomliszt 

30 dkg vaj 

30 dkg cukor 

A tetejére 

20 dkg csokoládé 

5 dkg vaj 

2 ek étolaj 

Elkészítés 

Csokoládé a sok krémes desszert tetején – Fotó: Fodor Erika

Piskóta 

A tojásfehérjéket a cukorral keményre felvertem, hozzáadtam a tojássárgákat, a citrom reszelt héját és levét, valamint a 4 evőkanálnyi forró vizet. Jól kidolgoztam. A lisztet a sütőporral összekevertem, és a masszába óvatosan belekevertem. Egy 22×36 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, és a tésztamasszát beleöntöttem, majd elsimítottam. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt aranysárgára sütöttem. 

Lapok 

A hozzávalókat a liszt kivételével egy lábasba tesszük, majd a lángon felmelegítjük úgy, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Lehúzzuk a tűzről, egy kicsit várunk vele, hogy langyosra hűljön, és a lisztet belegyúrjuk. 3 darabba vágjuk. A tepsi hátoldalára sütőpapírt teszünk, és a lapokat egyenként rányújtjuk. Egy lap sütési ideje 180 fokon kb. 8-9 perc. 

Krém 

A lefőzött, kihűlt kávéval elkeverjük a cukrot és a lisztet, majd csomómentesre és sűrűre felfőzzük. Amikor kihűlt, a vajjal kihabosítjuk. A sütemény összeállítása: A piskótát kettévágjuk. Egy lapot a tálcára helyezünk, megkenjük a krém 1/4 részével, következik a piskóta, majd a krém 1/4 része, a lap, a krém 1/4 része, a piskóta, a maradék krém, majd az utolsó lappal befedjük. 

A csokoládét a vajjal és az étolajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Csomómentesre keverjük, és a süteményt bevonjuk vele. 

Hidegre tesszük, és másnap szeleteljük. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás