RETRO RÁDIÓ

Erre a jelre figyelj: aki így beszél, biztosan hazudik!





Egy tanulmány támpontokat ad, melyekkel felismerhetők a hazugságok. Másképp beszél az, aki igazad mond, és az, aki félre akar vezetni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.04.
Módosítva: 2023.04.04.
hazugság életmód jelek viselkedés

Amikor egy hazug ember lebuktatásáról van szó, általában igyekszünk a lehető legtöbb árulkodó jelet észrevenni.  Az adott személy szorong, kényelmetlenül érzi magát? Kiderült, hogy sokkal közelebb kerülünk az igazsághoz, ha nem ezekre a mozzanatokra koncentrálunk.

Egy új kutatás szerint a hazugság úgy vehető észre legkönnyebben, ha mindent figyelmen kívül hagyunk, kivéve az egyén történetének részletességét. Ha egy személy pontos leírást ad arról, hogy ki, mit, mikor, hogyan és miért tett, akkor valószínűleg igazat mond. Azonban aki átsiklik a részleteken, vélhetően hazudik. Ezzel a nagyon egyszerű módszerrel 80 százalékos pontossággal el lehet választani az igazságot a hazugságtól – állapították meg az Amszterdami Egyetem kutatói.

„Az igazság az egyszerűségben keresendő, ezért azt javasoljuk, hogy inkább hagyjuk figyelmen kívül, mintsem adjunk hozzá jelzéseket, amikor megpróbáljuk felderíteni a megtévesztést” – mondják a kutatók. Megfigyelésük során 1445 embert kértek fel, hogy kitalálják, igaz vagy hamis történeteket látnak, hallanak. Azok a résztvevők, akik az intuícióikra támaszkodtak vagy sok tényezőt vettek figyelembe, rosszabbul teljesítettek, mint azok, akiket arra utasítottak, hogy kizárólag a beszámolók részletességére összpontosítsanak. Utóbbiaknak azt mondták, hogy vizsgálják meg, „az üzenet milyen mértékben tartalmaz olyan részleteket, mint például az emberek, helyek, cselekvések, tárgyak, események leírása és ezek időzítése. Nézzék meg, az üzenet milyen mértékben tűnt teljesnek, konkrétnak, vagy részletgazdagnak”. Bár úgy látszik, a hazugságok felismerése során a „kevesebb több” elv működik, a kutatók szerint azzal is számolni kell, hogy a nagy téttel járó helyzetekben az emberek várhatóan részletekkel gazdagítják kitalációikat, hogy növeljék hitelességüket.





 





Ezeket olvastad már?
A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás