Jót ennél a Balaton mellett? Kérdezd a vitorlázókat, hogy hol vannak a tuti helyek

Az északi part vendéglátósai bemutatkoznak a déli parton is. A balatoni turizmusnak jót tesz az is, hogy egyre több vendég körében népszerűek a nemzetközileg is elismert magyar séfek, akik néhány napra a hazai, balatoni éttermekhez is elszerződnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.27.
Gourmet

Telt ház van a Balatonon., sokan keresik a jó éttermeket. „A tó környékén annyi jó étterem található, hogy akár a Balatont ma már körbe is lehet kóstolni akkor, ha valaki így szeretne gasztronómiai utazásra indulni” – nyilatkozta Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja. Mint mondta: az északi part egyes vendéglátói most azt tervezik, hogy közösen jelennek meg a déli parton is egy-egy kikötőben annak érdekében, hogy bemutathassák ott is, milyen különlegességeket kínálnak a túlsó parton.

A minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál (Fotó: Markovics Gábor)

Az északi oldalról érkező food truckok hétvégén a balatonföldvári kikötőben, egy vitorlásversenyen mutatkoztak be elsőként, majd Balatonszemesre és Balatonboglárra is eljutnak. Mint azt a szervezők elmondták, a Balaton ízeit bemutató akciót nem csak a hajósoknak szervezik. Akár kerékpárral is érdemes lesz majd elindulni a kikötőkbe, hogy megkóstoljuk a kulináris különlegességeket. Az ételek mellett különleges balatoni italokat is bemutatnak. A borok mellett lesz például balatoni gin-tonic is, ami kimondottan jó a meleg ellen.

A vitorlázók az átlagnál jobban tudják, hogy hová is érdemes elmenni, ha jót akarunk enni. (MTI/Bodnár Boglárka)

Varga László hozzátette, a minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál, a napokban a Balaton-felvidéken nyílt egy újabb étterem, ahol már az első napon telt ház volt. Varga László szerint a következő három hónapban is hasonló érdeklődésre számíthatnak azok a vendéglátóhelyek, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak. „Különösen ott várható sok látogató, ahol a helyi alapanyagokat is felhasználják, mert a vendégek egyre inkább értékelik a helyi, az adott térségre jellemző ízeket” – fogalmazott a szakember balatoni szezonnyitó előrejelzésében.

Az ilyen egész évben nyitva tartó éttermek balatoni zászlóshajója a szemesi Kistücsök étterem, amely minősége minden más vendéglátóegység tulajdonosának etalonként szolgál. „Itt különösen jól ötvözik a helyi ízeket a szezonalitáson alapuló gasztronómiával. A Csapody Balázs nevével fémjelzett étteremben kimondottan gyorsan követik világ trendjeit. Éppen ezért nem véletlen, hogy ebben a déli parti étteremben szinte minden magyar gasztroutazó megjelenik, aki ki van éhezve egy kis újdonságra” – mondta Varga László.

A balatoni turizmusnak jót tesz az is, hogy egyre több vendég körében népszerűek a nemzetközileg is elismert magyar séfek, akik néhány napra a hazai, balatoni éttermekhez is elszerződnek. Köveskálon például néhány napja Horváth Zsolt, ismertebb nevén Kicsi Zso főzött. A sztárséf arról híres, hogy még a csokoládét is megfüstöli, mielőtt ráönti a nem mindennapi sajttortájára.

A különleges füstölési eljárással készítette el a húsételeket is, amelyeket a Káli Gourmet-ban fogyaszthattak el a turisták. Természetesen a különleges füstölt és BBQ-ételek nem sokáig maradtak az asztalokon, ezért azt tervezik, hogy a sztárséfet ismét meghívják, hogy újabb gasztroturistákat csábítsanak a régióba.

Akár egy sztárséf is készítheti a reggelinket a Balatonnál (Fotó: pixabay)

A neves séfek mellett kimondottan befolyásolják utazási kedvünket azok a listák és térképek, amelyeket egy-egy szervezet vagy cég hoz létre. Ilyen például a Balatoni Kör éves kiadványa. Ez a tó körüli minőségi vendéglátás színe-javát tartalmazza a Laposa Borbirtoktól a Söptei Pincészeten át a Fürjes Udvarházig. Ennek segítségével akár valóban körbe is kóstolhatjuk a Balatont. „Aki ennél is több helyre szeretne eljutni, annak a Nagyon Balaton új kiadványát kell kézbe vennie, amelynek címe: 100 jó hely a Balatonnál. De legalább ilyen nagy segítség az utazók számára a Magyar Konyha – Gasztrokalauz kiadványa, amelyben szinte minden benne van, amiről tudni érdemes, ha balatoni kulinaritásról van szó” – mondta Éskovács Péter, turisztikai tanácsadó.

Éskovács szerint a vitorlázók az átlagnál jobban tudják, hogy hová is érdemes elmenni, ha jót akarunk enni. Ennek egyik oka, hogy a hajósok igazi felfedező személyiségtípusok. Merész, kalandokat kereső utazók, óriási szabadságvággyal. Mindig az újdonságot és a kalandokat kutatják, ezért sokszor az átlagnál előbb értesülnek a jó helyekről is.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás