RETRO RÁDIÓ

Memento és Szoborpark Múzeum – Marx, Engels, Lenin és Egy mondat a zsarnokságról – Videó!





A Memento Park visszarepít minket a Lenin-korszakba. Nosztalgikus emlékeket idézhet bennünk az utasellátós csoki, vagy a Vörös Csepel Munkás sör. Az ajándékboltban bádogbögre mellett garantáltan hamis szovjet útlevelet is vehetünk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.01.04.
Budapest helyei

A szoborparkban 41 műalkotás található, amelyek a szocializmusban Budapest közterületeit „díszítették”. A Legvidámabb Barakkban egy filmvetítés és fotókiállítás tekinthető meg, a Sztálin- dísztribünben alul egy bunkerben raktártárlat, az első emeleten egy kortárs festmény-grafika kiállítás látható, legfelül, az integetőerkélyről pedig különleges perspektívából tekinthetünk rá a zárt diktatúra világát bemutató szoborpark bejáratára, a középen mindig zárt vaskapura –rajta Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versével.

Holp Judit turisztikai és társadalmi kapcsolatokért felelős munkatárs elmondta, hogy a Memento és Szoborpark Múzeum egy zárt építészeti koncepció, eredeti neve: Egy mondat a zsarnokságról emlékpark. A teljes építészeti és alkotói koncepció ifjabb Eleőd Ákos Ybl- és Podmaniczky-díjas építész-tervező műve.

(Photo by PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Aki a kapun belép, gyakorlatilag egy időutazáson vesz részt a szocialista, kommunista diktatúra zárt világába bepillantva. A jegypénztár a büfé és az ajándékbolt is egyben. Itt különböző egyedi relikviákat, például korabeli jelvényeket, kitüntetéseket, ötlet- és fantáziadús plakátokat és bögréket is lehet találni. „Múltidéző túravezetőnk” ajánlására mi is körülnéztünk a retró kínálatban: nekünk a félmeztelenül telefonáló, illetve illetékes elvtárssal csókot váltó Brezsnyev- képeslap és -hűtőmágnes jött be legjobban. A letűnt idők utáni nosztalgiánkat pedig egyértelműen csak az utasellátós csoki, a Vörös Csepel Munkás sör és az egykor Budafokon gyártott félliteres Márka Meggy üdítő jelentette.

Hétfőn sincs zárva!

A Memento Park Budapest különleges, egyedi látványossága. A Szoborpark Múzeum, a Barakk Mozi, a Fotókiállítás, a Sztálin-dísztribün és a Raktártárlat komplex élményt kínál minden korosztálynak. A hely Közép-Európa első olyan tematikus létesítménye, amely egy diktatúrára és annak bukására emlékeztet. Mindennap nyitva 10–18-ig.

Magyar–szovjet barátság

A parkban 41 szobor és emlékmű található. Lenin, Marx és Engels, Kun Béla és Osztapenko kapitány mellett itt állnak a „Magyar–szovjet barátság” és a „Felszabadulás” allegorikus emlékművei, valamint munkásmozgalmi személyek vagy a szovjet Vörös Hadsereg katonái, és más gigantikus alkotások. A Memento Park építészeti kialakítása egy jól átgondolt alkotói koncepciót követve valósult meg. A létesítmény fő küldetése az elnyomó politikai rendszerek és a céljaik eléréséhez felhasznált propaganda leleplezése.

Pátzay Pál szobrászművész 1965-ben felavatott Lenin-szobra a Memento Park, más néven Szoborpark Múzeum főbejárati kulisszafalának egyik boltívében – Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Sztálin-dísztribün és integetőerkély

A szoborpark bejáratával szemben felépült emelvény 1:1 építészeti másolata a tribünnek, amely a budapesti Felvonulási téren állt, és talapzatául szolgált Sztálin szovjet pártfőtitkár, államfő és hadvezér 8 méteres bronzszobrának. A kommunista ünnepek alkalmából az eredeti helyszínen díszszemléket, felvonulásokat rendeztek és a kommunista vezetők a Sztálin lábai előtt kialakított emelvényről integettek a kivezényelt, előttük elhaladó, őket is kötelezően ünneplő tömegeknek. A szobrot a kommunista elnyomás ellen fellázadt tömeg 1956. október 23-án térdben elfűrészelte és ledöntötte. A forradalom napjaiban már csak a helyén maradt csizmapár gúnyos mementója emlékeztetett a diktátorra.

„Ennek állít emléket a Tanú tér keleti oldalán a Sztálin-dísztribün és a Csizma: a Sztálin-dísztribün, amelynek építészeti mementója a diktatúra megalomániájának örök érvényű mauzóleuma, s a Csizma, amely a Tanú tér kontextusában nem szobortorzó, hanem önmaga is »emlékmű« – a szabadságvágy világszerte ismert és elismert jelképe.” (Eleőd Ákos, a Memento Park konceptuális alkotója.)

Barakk-fotókiállítás és -mozi

A tárlat, amelynek középpontjába a diktatúrát és a diktatúra bukását egyidejűleg jelképező, monumentális és megdöbbentő Sztálin-csizmák kerültek, a 20. századi magyar történelem két sorsfordító eseményét, az 1956-os forradalom és az 1989–90-es rendszerváltás közös szabadságvágyát összegzi. A kommunista időszak egyik sajátságos filmkészítő műhelyében, a Belügyminisztériumi Filmstúdióban 1958 és 1988 között több száz oktató-, kis- és nagyjátékfilm készült, amelyek a titkosrendőröket oktatták az államrend védelmére. E filmekből Papp Gábor Zsigmond rendező 2004-ben összeállítást készített. A Barakk Moziban a film segítségével az egykor szigorúan titkos kulisszák mögé láthatunk, és nemcsak a gyakran zsarolás útján beszervezett ügynökök, besúgók módszereit ismerhetjük meg, hanem az őket mozgató tartótisztek és állambiztonsági szakemberek tevékenységébe is bepillanthatunk. Raktártárlat a bunkerben: a Sztálin-dísztribünben rejlő betonbunker sejtelmes környezetében megtekinthető a világon egyedülálló „Gyermek Lenin”-mellszobor. Az alkotás régebben egy igazi szovjet úttörőtábor (Pionyerszkij Láger) alakulóterének dísze volt.

Trabant

A Memento Park kapujában egy Trabant fogadja a látogatókat és bárki beülhet ebbe a legendás, keletnémet „népautóba”. Ez a jármű az NDK iparának legkülönlegesebb terméke, műanyag karosszériájú, préselt elemekből összeállított gépkocsija volt. Ma már hihetetlen, de a szocialista blokk országaiban igen sok család vágyálmában szerepelt ilyen autó.

Red Star Store

Retró emléktárgyak, múltidéző csecsebecsék és korhű relikviák kincsesbányája. Eredeti szovjet jelvények és kitüntetések, forradalmi indulók, valódi szovjet képeslapok, a politikai propaganda posztereinek másolatai, bádogbögrék és garantáltan hamis szovjet útlevél… ez mind kapható a jegypénztárral azonos helyen működő komcsi trafikban.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás