Ide érdemes ellátogatni, ha a budapesti panorámára vagyunk kíváncsiak





Szerencsére sok olyan gyönyörű hely van Budapesten, ahol zavartalan panorámában is gyönyörködhetünk. Összeszedtünk nyolc olyan helyszínt, ahova egy született fővárosinak is érdemes ellátogatnia, hogy élvezhesse Európa egyik legszebb településének látképét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.02.
csodás látvány

Sokszor tátott szájjal nézzük azokat a képeslapokat, ahol fővárosunk lenyűgöző képét láthatjuk. Azonban mennyivel jobb lenne, ha ezeket nemcsak egy üdvözlőlapon, hanem élőben, személyesen is megtudnánk tekinteni. Mutatjuk, hogy hol gyönyörű a kilátás Budapestre.

A Rudas fürdő terasza

Budapesten van egy olyan fürdő, ahol nemcsak, hogy az erkélyre lehet felmenni, hanem az ott kialakított medencében is élvezhetjük a kilátást. A kör alakú medencében gyönyörködhetünk a dunai panorámában, de akár felnézhetünk a Gellérthegy csúcsára is.

Fotó: rudasfurdo.hu

Télen-nyáron Normafa

Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely évszaktól függetlenül a XII. kerületben található Normafa. A Budai-hegység keleti peremén található turistarész akár 20 perc alatt megközelíthető a belvárosból. Budapest legmagasabb pontján, 528 méteren található a János-hegyi Erzsébet-kilátó ami napkeltétől napnyugtáig ingyenesen látogatható. Sőt hamarosan még jobban élvezhetjük a kirándulóhelyen a tiszta levegőt és a kilátást, ugyanis nemsokára megépül a lombkorona tanösvény is a Normafán.

Fotó: Shutterstock

Hármashatár-hegy

Ha a Normafánál is szebb kilátást szeretnénk látni, akkor egy picit messzebb kell mennünk a fővárostól. Nem kell aggódnia senkinek, a Hármashatár-hegy is elérhető tömegközlekedéssel. A magaslat az Országos Kéktúra vonalán helyezkedik el, így biztosan nem fogunk eltévedni, ha a Hármashatár-hegyről szeretnénk körülnézni. A Guckler Károly kilátópontból csodálatos panoráma tárul elénk, tiszta időben akár a Mátrát és a Tátrát is látni lehet, „lábunk előtt” közvetlenül pedig a Duna kanyargását. A kilátó ingyenesen látogatható.

Gül Baba türbéje

A Rózsadombon található török sírkápolna a XVI. században épült, és a legenda szerint Gül Baba temetésén még Nagy Szulejmán is segített a koporsót vinni. Az épület az évek során jelentősen leromlott, de 2016-ban felújították, 2018. október 8. óta pedig újra látogatható.

A Rózsadomb Dunára néző délkeleti lejtőjén található Gül Baba türbéje, amely északon az iszlám kultúrának ez a legtávolabb eső szent helye. Fotó: Dombóvári Tamás (DT)
Metropol

Több mint 100 lépcső vezet az Apostolok tornyába

Ha a Városligetben járunk, kihagyhatatlan célpont a Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeum, ahol nem csak egy kiállítást érdemes megnézni, hanem 150 lépcsőt is megtehetünk felfelé az Apostolok tornyába, amely a segesvári óratorony másolata. A magasból rácsodálkozhatunk az 1896-os világkiállításra épült vár különleges részleteire, a műjégpályára és Csónakázó-tóra, de akár a Gellérthegyre vagy akár a bazilikára is ráismerhetünk.

Margitszigeti víztorony

Minden évben májustól látogatható az 1911-ben épült Margitszigeti víztorony. Nyaranta a Margitszigeti Színház programhelyszíneként üzemel. Az 57 méter magas szecessziós vasbeton víztorony menetrend szerinti sétahajóval, tömegközlekedéssel, autóval és gyalog is elérhető. Az épület már négyszer is átesett a felújításon, legutóbb 2013-ban. Talán gyakran nem figyelünk fel rá, de a Fővárosi Vízművek logójában is feltűnik a Margitszigeti víztorony.

Fotó: MTI

Zikkurat

Ez a furcsa nevű homoksárga toronytemplom a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház között található. Az épületbe nemcsak a lenyűgöző panoráma miatt érdemes ellátogatni, hanem amiatt is, mert a Zikkurat belsejében néha időszakos kiállításokat is meglehet tekinteni. A 12 méteres kilátópontra spirálvonalú út vezet, ahonnan ránézhetünk a Dunára. A zikkurat vagy zikkuratu egyébként egy sajátos mezopotámiai templomforma, ami több egymásra rakott, egyre kisebbedő teraszból áll.

Fotó: Wikipedia/Gyurika

Naplás-tavi kilátó

Szuper hétvégi program lehet a XVI. kerületbe kilátogatni, ahol érdemes felmászni a Naplás-tavi kilátóra. A 2021 nyarán elkészült 22 méter magas kilátó a lombkoronaszint fölé magasodva szép körpanorámát nyújt nemcsak a Naplás-tóra, de a közeli gödöllői dombokra is. A lucfenyőből készült, sokszögű origami formát idéző torony izgalmasan illeszkedik a buja zöldkörnyezetbe, szigorú mértani formáival.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás