Megmarad a műemléki hentesbolt a budapestieknek - Fotók





Arra is akad példa a mai Budapesten, amikor egy majd 120 éves műemléképületet eredeti funkcijában újítanak fel. Ilyen a Mester utcai hentesbolt története.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.02.15.
IX. kerület Műemlék hentesüzlet Budapest

A Mester utca 29. számú ház közel 120 évig kolbászgyárként, majd hentesüzletként működött Budapesten. Tavaly év végén ki kellett költözni a boltnak a műemléki, Zsolnay csempékkel díszített épületből, ám az ingatlanon beruházást végző társaság ígérete szerint a felújítás után visszakapják a törzsvásárlók kedvenc húsboltjukat a népszerű Laci konyhával együtt.

Az eredetileg is húsboltnak indult műemlék épület (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Nézzen körül itt:

A korábban számos forgatás helyszínéül is szolgált húsboltot Németh Zoltán üzletvezető nyitotta ki nekünk, hogy megmutathassuk a műemléki Zsolnay-csempéket és hústartó kampókat a Metropol olvasóinak.

Már elkezdték a felújítást az üres boltban (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Németh Zoltán 15 éve vezeti az SR-Hússzék Mester utcai üzletét. A hentes mestertől megtudjuk, nagyon várják, hogy itt folytathassák a munkát, és az egyébként gyönyörű, de most üres üzlet helyett ismét gazdag, friss húsválasztékkal és a saját alapanyagból készített meleg, sült ételekkel várhassák újra itt a vásárlókat.

Átmenetileg üresek a húskampók a Mester utcában (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

„Ez egy presztízs üzlet, és becsülendő dolog, hogy a beruházó vállalja a felújítást, pedig ez nem kis teher számukra sem. Az is igaz, hogy egyben óriási reklám is, hogy nem hagyják veszni a patinás, nagy múltú húsboltot, hanem felújítják, és megőrizve eredeti funkcióját, visszakapjuk mi is, a törzsvevőink is” – mondja a hentes, aki láthatóan nem mozog otthonosan az üres pultok között, ahol egy ottfelejtett szeletelő kés emlékeztet a nemrég még működő boltra, és egy, az eredeti profilból kilógó hatalmas, kézi habverő hever. Utóbbira a hentes mester sem tud magyarázatot, de lelkesedésünkre ünnepélyesen a Metropol Konyha rovatának ajándékozza a saját receptek készítéséhez.

Még szebb környezetbe térhetnek majd vissza a vásárlók (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A hentesüzlet a felújítás ideje alatt a gyalog is könnyen elérhető, közeli Balázs Béla utca 34. szám alá költözött, és itt tart nyitva. Miközben sétálunk át a Mester utcából, „Zolikára, a hentesre” jobbról, balról is ráköszöngetnek a környékbeliek.

Németh Zoltán a Balázs Béla utcában is várja meleg étellel a vevőket (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

„A törzsvendégeink már átszoktak a Mester utcából, és akik oda jártak eddig sült hurka-kolbászért, most itt veszik meg a reggelijüket, ebédjüket. Ez egy sokkal kisebb üzlet, nem is műemléki szépségű, de örülünk, hogy a kerületnek ezen a részén is bemutatkozhatunk, és ha olyan jól alakulnak a dolgok, ahogy most az elején kinéz, akkor ha újranyitottunk a mesterben, maradhat ez a más jellegű, kisebb üzlet is, ami ezt a környéket kiszolgálja” – tájékoztat a hentes mester, aki szemmel láthatóan a húsok között , a vevők társaságában van igazán elemében.

Most a Balázs Béla utca 34-be mehetünk a Mester utcai üzletben megszokott minőségű húsárúért (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Eredeti szépségükben a húskampók is

Most még hús nélkül, felújítás előtt (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Az egykori Brauch-féle hentesüzlet sorsáról megkérdeztük a beruházót is az ingatlannal kapcsolatos szándékairól. A BIGGEORGE Property képviseletében Angel Gábor igazgatósági tag tájékoztatta a Metropolt.

Műemlék Zsolnay-fal plakáttal ... (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

„Terveink szerint az Ingatlanon – megőrizve és felújítva a hentesüzlet épületét és restaurálva az üzlet belső, védett burkolatait – egy modern, a mai kor igényeinek megfelelő, ugyanakkor a védett épülettel összhangban álló lakóházat kívánunk építeni” Az igazgatósági tagtól megtudtuk továbbá, hogy az utcafronton kávézó, illetve étterem funkcióra is alkalmas kereskedelmi tereket hoznak létre a hentesüzlet szomszédjaiként, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a lakókörnyezet élhető, tágas terekkel és zöldfelülettel rendelkező kialakítására.

„A Hentesüzlet Zsolnay csempéi a mai állapotukban is szemet gyönyörködtetőek, de a restaurálás után eredeti szépségükben lehet majd megcsodálni mind a csempével burkolt falakat, mind pedig a szintén védett hústartó vasakat, húskampókat is.”

Sertést vagy marhát? (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Kolbász-és szalámigyár

Braunch Ferencz szalámigyára (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Brauch Ferenc, Budapest egyik legjelentősebb húsáru-gyárosa és forgalmazója 1903 elején vásárolta meg a Mester utca 29-31. szám alatti telket, ahol kialakította kolbász- és szalámigyárat hozott létre. A hentesboltot 1903. október 4-én nyitották meg, amikor is a Brauch-féle kolbászokat és hurkákat kétezer meghívott vendég kóstolhatta meg. A cég gyorsan fejlődött, a gyár nem csak hústermékek előállítására volt alkalmas, de élőállatok ellátására és vágásra is, a dolgozók száma pedig meghaladta a százat. A sikeres vállalkozásnak a II. világháborút követő államosítások vetettek véget: a családot kitelepítették, a Mester utcai központban az Üzemélelmezési Vállalat, majd a Gyermekélelmezési Vállalat folytatta a munkát. Jelenleg az SR-Hússzék bérli, és üzemelteti a hentesboltot. A cég a felújítás ideje alatt a Balázs Béla utca 34. szám alatt várja a vásárlókat.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás