Elkészült a Királyi Lovarda, egyre szebb a budai Vár

Átadták a Budavári Palota mellett a Királyi Lovarda megújult épületét. Lovakat már nem fogunk itt látni, ellenben színes programok és rendezvények lesznek.

Megosztás
Szerző: Metropol
2021.09.28. 04:30
I. kerület királyi lovarda

Hosszú idő után elkészült a Királyi Lovarda, amellyel így a budai Vár egy újabb része vált gyönyörűbbé. Az egykori fedett istállóban lovakkal már nem fogunk találkozni, azonban számos program kiváló helyszínéül fog szolgálni. A Metropol összegyűjtött jó néhány eddig nem ismert érdekességet a Királyi Lovardáról, illetve arról, hogy mi az, ami a jövőben meg fog újulni a Várnegyedben.

Fotó: Várkapitányság/Kárász Karolina

A háborúk megleckéztették a lovardát

A Királyi Lovarda építése 1899-ben kezdődött el Hauszmann Alajos tervei alapján. A Királyi Palotától nyugatra fekvő királyi (más néven udvari) istállót, valamint az ettől délre eső lovaglócsarnokot és kocsiszínt István nádor kezdte kiépíteni még a 19. század elején, azonban az elkészült részek komoly károkat szenvedtek az 1849-es tavaszi hadjárat során. Végül a csarnok felépült és negyven éven át a Királyi Palota lovardájául szolgált. Az istállót 1950-ben ideológiai okok miatt lebontották, pedig akkora károkat nem szenvedett, így helyre lehetett volna állítani az épületet.

Koronázás és lovasbemutató

A csarnok leglátványosabb eleme a lovaglóterem nyitott fedélszéke, amelyet a Neuschloss Károly és fiai cége alkotott. A lovarda oldalán található óriási részben színes ablakokat Róth Miksa cége készítette. Az épület látványos manzárdtetőzetével a prágai Belvedere-t és Palladio vicenzai bazilikáját idézte. A lovarda nem csak a patások tárolására szolgált. IV. Károly koronázására a királyi család lovaglása után került sor a lovardában, és itt pihent a bécsi udvarban hosszú hónapok alatt betanított ló, amelyre a koronázási ceremónia alatt felült az új király. A lovardát a századfordulótól kezdve 1938-ig csak az udvartartás használta, ezt követően az udvarlaki őrség spanyol lovasiskolája is tartott benne bemutatókat.

Fotó: Várkapitányság/Kárász Karolina

Ezek a felújítások még hátra vannak

A budai Várnegyedben még nem újult meg minden. A Csikós udvar további részei 2022 tavaszáig születnek újjá. A Hauszmann-féle rámpa – amely a palotaszintre vezetett fel, és amelyet 1970-ben elbontottak – újjáépítése az eredeti helyén, a lovardától a Hunyadi udvar felé történik, amely ugyancsak a Csikós udvar és ezáltal a budai Vár akadálymentesítését segíti majd elő a Tabán felől. A rámpamű már elkészült, a kiszolgáló helyiségek kialakítását novemberben fejezik be. A nagyközönség a rámpát 2021 végétől veheti igénybe.

2022 tavaszára elkészül a Karakas pasa tornya is, melyben kávézó és mosdó szolgálja majd a területre látogatók kényelmét.

Fotó: Várkapitányság/Kárász Karolina

 

Ezeket olvastad már?
Fővárosi vagy? Akkor te is tudod, a szabad parkolóhelyért mindent! – Fotó!

Fővárosi vagy? Akkor te is tudod, a szabad parkolóhelyért mindent! – Fotó!

Megdöbbentő és szívszorító: cukiság a Keleti pályaudvarnál – Fotó!

Megdöbbentő és szívszorító: cukiság a Keleti pályaudvarnál – Fotó!

Itt üzenhetsz másoknak, ha a Blahán jársz! – Fotó!

Itt üzenhetsz másoknak, ha a Blahán jársz! – Fotó!

Fő a biztonság! Így már biztosan nem lopják el ezt az értékes tálcát! – Fotó!

Fő a biztonság! Így már biztosan nem lopják el ezt az értékes tálcát! – Fotó!

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik