Test és szellem. Fájdalom és gyönyör. Kísértés és erény. Egymásba átcsapó, olykor alig-alig elválasztható minőségek a testben, amibe mi szellemmel bíró emberek bezárva létezhetünk csak. Ezeket az alapkérdéseket járja körül Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szöllősi Géza kimondottan felnőtteknek szóló, a Pécsi Galériából vendégként érkező közös kiállítása, amely 2021 május 28-től látható a Gallery MAX-ban.

Korábbi kiállításaik érintették a lélek belső kertje, a női létezés témáit, legutóbbi Magyar Gániusz tárlatunk pedig (amely június 4-étől Pécsett lesz látható majd a Pécsi galériában) a matematikai ráció és a játékosság immár százéves magyar művészetbeli jelenlétét ünnepelte.

Felkavarók, meghökkentők, komfortzónából kimozgatók Győrffy, Kis Róka és Szöllősi munkái. Garantáltan nyomot hagynak és továbbgondolásra sarkallják a nézőt. Mindhárom művész nyitott az extravagáns kifejezési lehetőségekre, a határok feszegetésére, amelyek már-már a horror sajátos esztétikáját fogalmazzák meg.

A test ördöge nem elsősorban az anyagában, hanem mondanivalójában 18-as karikás. A tárlat témája ugyanis a test kiszolgáltatottsága, ugyanakkor árulása. Ez a téma Hyeronimus Bosch, Francisco Goya vagy Francis Bacon óta foglalkoztatja a művészetet – valamennyien sajátosan viszonyulnak a test, az erőszak és az élet/halál kérdéséhez.

A test ördöge című kiállítás három alkotója határsértő és tabutörő. Aki konvencionális “szépségre” vágyik, nem itt fogja meglelni. Mindhárman a test erőszakos szétválasztását, az embertől biológiai funkcióival elidegenült saját test és az élettelenné váló halott, tehetetlen anyag problematikáját ábrázolják különféle eszközökkel.

A kiállítás augusztus 22-ig látható a Gallery MAX-ban (Törökbálint, Tópark utca 1/A, MaxCity 2.emelet.) Minden nap 10-19 óráig.