A veronai busztragédiában első fokon 12 év szabadságvesztésre ítélt Varga János buszsofőr elleni per másodfokú tárgyalásán a büntetését végül 6 évre mérsékelték, ami miatt kitört a felháborodás az olaszországi tárgyalóteremben kedden. Szendrei Endre – aki unokahúgát vesztette el a balesetben – szerint mindez nem nevezhető ítéletnek, amit ráadásul nem is a bíróság hozott, hanem előzetes egyeztetés követően a vád alkut ajánlott, amely hat év börtönt tartalmazott. A többi áldozat hozzátartozói is teljesen összeomlottak: egyesek zokogtak, többen dühösen verték az asztalt, mások erősen felemelték a hangjukat.

A sofőr elmenekült lakóhelyéről

„Éveken át itt lakott a szomszédunkban az élettársával együtt. Jól ismertem már a tragédiát megelőzően is” – mondta a Blikknek Viczián Mihály, a társasház közös képviselője. Nemrégiben elköltözött a város egy másik pontjára, éppen azért, mert itt túl sokan zaklatták. Az újságírók és az áldozatok hozzátartozói is rátaláltak. Sőt, ahogy hallottam, már az új családi házánál is megjelentek” – árulta el.

Szendrei Endre teljesen kiakadt az ítéleten a többi hozzátartozóval együtt Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Szendrei Endre teljesen kiakadt az ítéleten a többi hozzátartozóval együtt – Fotó: Metropol/Markovics Gábor

A közös képviselő azt is elmondta, hogy a férfit a baleset után sem látta túlzottan megtörtnek, nem sokkal később pedig már a volán mögé is beült.

Tavaly karácsonykor ismeretlenek koszorúkat és gyertyákat helyeztek el a ház bejáratához, de pár órán belül mindegyik eltűnt, vélhetően Varga János vagy egyik családtagja szedte be azokat.

Senkinek nem nyit ajtót

A Blikk megtalálta az elítélt buszvezető új házát, de hiába kopogtattak, senki nem nyitott ajtót nekik. A ház előtt pedig ugyanaz az autó parkolt, mint korábbi lakhelyénél. Az egyik szomszéd elárulta, tavaly a házat is felújították és azt is hozzátette, Varga János rendszeresen eljár dolgozni, három műszakban.