Oroszországban több mint 14 ezerrel emelkedett az elmúlt egy nap alatt az igazolt új fertőzöttek száma. A kimutatott esetek száma szerda óta nagyjából ezerrel nő naponta. Ilyen magas számokat legutóbb február közepén-március elején regisztráltak.

A legtöbb új eset Moszkvában, Moszkva megyében, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorod megyében és Voronyezs megyében van.

Rövid ideig tartott a szabad élet, újra meg kell szokniuk a korlátozásokat az oroszoknak (Fotó: AFP)

Moszkvában június 20-ig munkaszünetet rendeltek el a fővárosi infrastruktúra fenntartása szempontjából létfontosságú intézmények, valamint a hadiipari és stratégiai vállalatok kivételével. Vasárnaptól az éttermek és szórakozóhelyek éjjel 11 és reggel 6 között nem fogadhatnak vendégeket. Bezártak a bevásárlóközpontok gyerekmegőrző szobái, gyorsétkezde-udvarai, csakúgy, mint a városi parkokban működő szabadidős létesítmények.

A moszkvai hatóságok azt javasolták a városban működő intézményeknek és cégeknek, hogy a még nem beoltott alkalmazottjaik, valamint a 65 évnél idősebb és krónikus beteg munkatársaik közül minél többet, de legkevesebb a munkaerő 30 százalékát küldjék vissza távmunkába. Az időseket felkérték, hogy tartózkodjanak az utazástól, a város lakóit pedig arra, hogy tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket, és oltassák be magukat.