Újabb vízi baleset történt tegnap délután, amikor egy férfi a Dunába fulladt csütörtökön délután Kölkednél – írta a Katasztrófavédelem.

A férfi a családjával a homokpadon fürdőzött, amikor hatéves kisfia a vízbe esett. Azonnal utána ugrott, de nem tudtak kiúszni. Ekkor egy másik fürdőző sietett a segítségükre, és a kisfiút sikerült megmentenie, azonban az apa elmerült és életét vesztette.

Az önkéntes tűzoltók mellett a búvárok is mindent megtettek, hogy megtalálják a Dunában elsüllyedt férfit Fotó: Katasztrófavédelem

A férfi keresésében a mohácsi hivatásos tűzoltók is segédkeztek, de az akcióba a Tűzmadár tűzoltóhajót is bevonták, a vízi- rendészet pedig három hajóval vett részt az apuka felkutatásban.

Később a Mohácsi Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület hat önkéntessel, a Bács-Kiskun megyei Havária Egyesület két búvárral, Tolna megyéből a Szekszárdi Kutató-mentőcsoport öt emberrel, egy hajóval és egy személykereső szonárral csatlakozott a keresőcsapathoz.

A férfi holttestét nem sokkal kilenc óra előtt találták meg, alig húsz méterre az eltűnés helyétől. Kisfia láthatóan nem sérült meg, azonban megfigyelésre kórházba szállították.

Nem ez az első eset idén nyáron, hogy valamelyik vízpartnál tragédia történik, nemrégiben egy 47 éves férfi merült el felesége szeme láttára egy bányatóban.

Így cselekedj, ha fuldokló embert látsz:

A sok vízi tragédia miatt megkerestük Illés Zoltánt, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársát, aki tanácsot adott a fürdőzőknek, mit tegyenek, ha fuldokló embert látnak.

1. Soha ne ússzunk „csak úgy” oda a fuldoklóhoz, neki mi csak kapaszkodót jelentünk, és mi is veszélybe kerülhetünk.

2. Segítség nyújtás előtt végezzünk gyors helyzetfelmérést, gondoljuk át a teendőket.

3. Hívjunk segítséget/szóljunk a vízimentőknek, közben figyeljük a bajban lévőt, hogy oda tudjuk navigálni a segítőt.

4. Ha lehetséges, beszéljünk a bajbajutotthoz, az emberi hang sokat segíthet.

5. Próbáljunk valamit a fuldokló keze ügyébe juttatni, amibe belekapaszkodhat, ami segíti a felszínen maradásban (pl. gumimatrac).

+1 Ne féljünk segítséget kérni, és mindig álljunk készen arra, hogy magunkat meg tudjuk menteni.