A SuliLife segítségével az egész érettségit percről percre nyomon követhetjük, és szinte újraélhetjük magát a vizsgát is, hiszen a tételsor mellett a megoldásokat is közzétették például a tegnapi matekérettségi után is.

Ma viszont már a történelemtudásukról adnak számot a diákok. Az oldal segítségével mutatjuk, miket kell átgondolnod és összegyűjtened, hogy ne érjen meglepetés.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a történelemérettségit írják a legtöbben: összesen 74 697 vizsgázóra számítanak, középszinten 66 396-an, emelt szinten pedig 8 301-en érettségiznek.

A ketteshez minimum 25 százalékot kell elérni a középszintű mai történelem érettségin.

Mikor érj oda és meddig tart?

Érj oda időben (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A vizsga reggel 9 órakor kezdődik, de érj oda már 8 óra körül: a legtöbb iskolában már 1 órával előtte megkezdik a beengedést, hogy a kezdés előtt 30 perccel minden vizsgázó a vizsgateremben lehessen és a vizsgához szükséges tájékoztató, adminisztráció megkezdhető legyen. A vizsga középszinten 180 perces, míg emelt szinten 240 perces lesz.

A diákoknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.
A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat csaknem fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Mit vegyél fel és mit vigyél magaddal?

  • A vizsgán alkalomhoz illő öltözetben illik megjelenni, sötét nadrágot/szoknyát és fehér inget/blúzt keress elő a szekrényből.
  • A személyi igazolványodat ne hagyd otthon!
  • Tollat akár többet is vigyél magaddal. Hibajavítót, lefestőt nem használhatsz!
  • A vizsgaterembe innivaló, kevés ennivaló, édesség bevihető.
  • Természetesen maszk legyen nálad!
  • Ne feledd, a vizsgához neked kell vinned a középiskolai történelmi atlaszt, a teremben pedig lesz legalább három példány helyesírási szótár, amit az iskola biztosít.

Miből áll a vizsga?

Két feladatlapot kapnak a diákok (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Két feladatlapot fogtok kapni, ti dönthetitek el, milyen sorrendben oldjátok meg és hogyan osztjátok be az időtöket.

  • Az első feladatlapnál 12 rövid választ igénylő kérdést kaptok, összesen 50 pontot szerezhettek ezzel a résszel.
  • A második feladatlapnál pedig 2 választott esszére kaphattok 50 pontot.

Vajon mik lesznek idén a történelem érettségi feladatok?

A SuliLife oktatási szakértője, Pintér Dávid elmondta, milyen témakörökre számít a vizsgán, csekkold még gyorsan ezeket!

Mik voltak tavaly a feladatok a történelemérettségin?