RETRO RÁDIÓ

A titkok világa: ezt tanácsolja a szakember a szülőknek





Gyereknevelés szempontjából örök kérdés lehet a titok világa, hogy mit és mennyit tekintünk még egészséges titkoknak, és mi az, amivel árthatunk gyerekeink egészséges fejlődésnek, és mi az a titok, aminek a megtartása inkább izgalommal tölti el őket és nincs semmi káros hatása? Ezekre a kérdésekre szakírtő segít megfelelő választ adni, hogy a gyerekek egészségesen fejlődhessenek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.18.
gyereknevelés

Különféle titkok birtoklása mindig érték és izgalmas lehet számunkra. A gyerekek esetében sincs ez másképp, ezért igen fontos, hogy hangsúlyt fektessünk gyereknevelés során a titok kérdésére is, a hazugság elkerülése és a bizalom kialakulása miatt is.

Hogyan rombolhatja a szülő–gyermek kapcsolatot a titok súlya?

A gyerekek is könnyen rájöhetnek a titkok és a titkolózás módszerére, ami nem minden esetben lehet jó hatással a fejlődésükre. A titkok elmoshatják a határt az álnokság és az igazság között és meginoghat a bizalom, ezért fontos, hogy gyereknevelés során beszéljünk az őszinteség fontosságáról is gyerekeinkkel. Valamint a gyerekeknek már kiskoruktól kezdve meg kell tanulniuk tisztelni mások személyes határait. Tudniuk kell, hogy nem helyes például, ha elmondják a barátaiknak, hogy testvérük elfelejtette felvenni az alsóneműt, mielőtt iskolába ment, ilyen esetben bölcsebb a titok megtartása.

Nagyon fontos, hogy a gyerekekkel beszéljünk a titkokról. Kezdjük azzal, hogy megtanítjuk nekik, hogy különféle titkok léteznek: szórakoztató, biztonságos, jó és rossz titkok – tanácsolja Catherine Hallissey pszichológus.

Fontos a gyerekek egészséges testi-lelki fejlődése Fotó: Shutterstock

Mi a különbség a jó és rossz titok között?

Ártatlan vagy éppen szórakoztató lehet, ha egy idősebb testvér tudomást szerez a Mikulásról vagy a Fogtündérről, és életben kell tartania a varázslatot fiatalabb testvérei számára.

A jó titkok őrzése boldoggá és izgatottá tesz, míg a rossz titkok miatt aggódsz és félsz, és úgy érzed, hogy nem mondhatod el senkinek” – magyarázza a pszichológus, aki hozzátette, hogy ha valamelyik szülőnek szeretnénk ajándékot adni, és titokőrzés reményében bevavatjuk a gyereket is, akkor ne a titok, inkább meglepetés szót használjuk.

A gyereknevelés nemcsak a szülő, de a nagyszülő részfeladata is lehet, ezért fontos, hogy velük is beszéljünk a titkok kérdéséről, mivel a felnőttek gyakran elmondanak titkokat a gyerekeknek anélkül, hogy kárt akartak volna tenni. Például a nagyszülők által kitalált hazugság, amiért nem akarják elárulni, hogy valójában mennyi csokoládét adtak az unokájuknak, vagy hogy a gyerekek valójában mikor feküdtek le, rossz módszer. A szakértő szerint ez esetben jobb az őszinteség.

„Még az olyan ártalmatlannak tűnő titkok is, mint például azon pszichológia, hogy: »Ne mondd el apának, hogy ettünk fagyit«, kényelmetlen érzést válthat ki a gyerekből és megosztott hűségérzethez vezethet” – mondja a pszichológus, aki attól is óva int, hogy a két szülő esetleges konfliktusa elkerülése érdekében kérje a gyereket a titkolózásra és ezáltal mérgező családi titkok nyomják a gyerek lelkét.

A gyerekeknek tudnia kell különbséget tenni jó és rossz titok között Forrás: Pixabay

Miért lehet káros a családi titok a gyermekek számára?

Nagyon fontos, hogy legyen egy megbízható felnőtt, akivel a bizalom nem kérdés, akihez a gyerekek bármikor őszinteség reményében fordulhatnak, megelőzve a traumatikus titkok létrejöttét és elmondhassák, mi nyomja a kis lelküket, így megelőzhetjük a hazugság létrejöttét. Gyereknevelés során igen fontos, hogy már kiskoruktól kezdve megértsék, hogy ha egy megbízható felnőttnek „kiöntik a szívüket”, az nem jelenti azt, hogy bajba kerülnek.

„Meg kell tanítani nekik általános szabályként, hogy a biztonságos felnőttek nem kérik a gyerekektől, hogy tartsanak titkot. Ha valaki azt mondja nekik, hogy soha nem szabad elmondani, különben bajba kerül, ha elmondja, akkor az rossz titok, és ez az, amit el kell mondania egy megbízható felnőttnek” – tanácsolja a szakember.





Ezeket olvastad már?
Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

Megtörte a csendet: őszintén mesél a milliárdos lottónyertes felesége

Megtörte a csendet: őszintén mesél a milliárdos lottónyertes felesége

Tizenhárom éves lányt molesztált a baranyai szexragadozó

Tizenhárom éves lányt molesztált a baranyai szexragadozó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás