Ennek során akár a társasházak az átlagfogyasztást felszorozhatják a lakások számával, és eddig a fogyasztásig a rezsicsökkentett árat fizetik – áll a jogszabályban. Vagyis amíg egy kétgenerációs családi ház évi 1729 köbméter gázt kap rezsicsökkentett áron, addig egy kétlakásos társasház már 3458 köbmétert. Éppen emiatt sokan elgondolkodtak azon, vajon mennyire bonyolult egy családi házat társasházzá alakítani.

Sok pénzt lehet spórolni ezzel a kiskapuval Fotó: Shutterstock

Mi kell a társasházzá alakításhoz?

A társasházakról szóló törvény szerint társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás van, vagy alakítható ki. Vagyis társasházzá alakítható akár egy meglévő, kétszintes családi ház is. Sőt, egy telken két egymástól teljesen különálló házból is lehet társasház, ahogy egy ikerházból is. Ha ez adott, akkor már csak egy ügyvédet és egy földmérőt kell keresni. A társasház ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéséhez ugyanis egy ügyvéd által ellenjegyzett alapító okirat és az ingatlanügyi hatóság által nyilvántartásba vett alaprajz szükséges. Ez utóbbit intézi a földmérő.

A társasházaknak kedvezőbb feltételeket biztosítanak Fotó: Facebook

Mennyibe kerül társasházzá alakulni?

  • Az ingatlan-nyilvántartási díj annyiszor 6600 forint, ahány újonnan létrejövő lakást jegyzünk be.
  • Mivel az eljárás ideje 60 nap, gyorsabb, ha soron kívüli eljárást kérünk, ennek lakásonként 10 000 forint a díja.
  • A földmérő díja sok mindentől függ, de az országos átlagár 95 000 forint.
  • Az ügyvéd díja is irodánként eltérő, de az egyik fővárosi ügyvédi iroda lakásszámtól függően 150–250 000 forint + áfa áron készít alapító okiratot társasházak részére, a szervezeti és működési szabályzat elkészítése pedig 120 000–280 000 forint, szintén lakásszámtól függően.
  • Ez így összesen két lakás társasházzá alakítása esetén 381 600 forint.

Spórolhatunk külön-külön gázórákkal is

Ha 2 vagy 3 család lakik egy háztartásban, családonként érdemes lehet külön mérési pontot kialakíttatni, vagyis mindenkinek egy külön gázórát felszereltetni. A kedvezményes, 1729 köbméter rezsicsökkentett árú gáz ugyanis mérőóránként értendő. Árban szintén százezres költségekre számíthatunk, viszont ez egy egyszeri befektetés. Erről bővebben itt lehet tájékozódni.