A tudós, Özlem Türeci, aki megnyerte az első elkészült koronavírus elleni vakcina versenyt azt mondja, hogy a koronavírus védőoltás biztonságos és a technológia, ami mögötte van, a későbbiekben más világot fenyegető csapásnál is segíthet akár, mint például a ráknál. Türeczi a német BioNTech társalapítója.

A kutató elárulta az AP-nek, hogy a férjével éppen egy olyan módszeren dolgoztak amikor kitört az akkor ismeretlen koronavírus-járvány, amely a daganatok kezeléséhez az immunrendszert aktiválná. Reggeli közben a házaspár úgy döntött, hogy a két évtizede kutatott technológiát alkalmazza az új fenyegetésre, bevetik az mRNS-alapú technológiát a koronavírus ellen és a projektet „Project Lightspeed” -nek nevezik el.

A koronavírus vakcinához hasonlóan a BioNTech olyan rák elleni oltásokon dolgozik, amelyek a hírvivő RNS segítségével utasítják az ember immunrendszerét arra, hogyan kell észlelni, megcélozni és megölni a rákos daganatokat, amikor azok növekedni kezdenek – írja az AP.

A BioNTech-Pfizer messenger RNS-t, azaz mRNS-t használ, ami az emberi testbe történő utasítások átviteléhez olyan fehérjéket előállítását segíti, amelyek egy adott vírus megtámadására alkalmasak. Ugyanez az elv alkalmazható arra, hogy az immunrendszer átvegye a tumorokat, tehát harcot indítson a rák ellen.

A hírportálnak Türeci elárulta: – több, különböző rák elleni mRNS-alapú készítményünk is van -. A kutató azt viszont még nem tudja pontosan, mikor lesznek készen, illetve kerülhetnek forgalomba a tumorokat támadó vakcinák.

Nagyon nehéz megjósolni egy folyamatban lévő fejlesztést, de arra számítunk, néhány éven belül lehetnek vakcináink a rák ellen is, amelyeket felajánlhatunk olyan helyre, ahol kell az embereknek – fejtette ki a török kutató a kérdésre, miszerint mikorra várható a vakcina.