A Pfizer és a Moderna vakcinája hasonló, egy hírvivő-RNS- (ribonukleinsav-) alapú technológiával készült, és mindkettőre igaz, hogy kiváló a hatékonysága, miközben eddig csak enyhe oltási reakciókat észleltek − mondta Szlávik János. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a Moderna vakcinája, amellyel szombaton kezdtek el oltani az országban, már mínusz 20 fokon hosszú ideig eláll, míg a Pfizer oltóanyagát mínusz 70 fokon kell tárolni.

Fotó: AFP

A koronavírus elleni oltások többségét kétszer kell beadni, de vannak olyanok is, amelyeket csak egyszer, azonban a hatékonyság szempontjából nincs különbség a két típusú oltóanyag között − mondta Szlávik János, hozzátéve, hogy az olyan vakcina, amelyet nem kell megismételni, kényelmesebb. Egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy a vakcinák mennyi ideig nyújtanak védettséget. Az állatkísérletek során volt példa arra is, hogy az oltást követő 1-2 évben még mindig volt a védettséghez elegendő antitest a szervezetben.

Hozzátette, hogy ugyanakkor emberek esetében ezt egyelőre nem lehet megerősíteni, de úgy tűnik, hogy 8-10 hónapig mindenképpen véd az oltás. Felhívta a figyelmet, hogy azért is fontos az oltás, mert így nemcsak a megbetegedés, de a fertőzés továbbadása is megakadályozható, s amíg az átoltottság nem éri el a 60-70 százalékot, a járvány is jelen lesz.