55-60 százalékos üzemanyagár-emelkedéssel járna az olajembargó – ezt gondolja az utca embere





Brüsszelnek nincsenek elfogadható megoldásai, ez derült ki az eddigi tárgyalásokból. Nem tudja kezelni az orosz olajembargó magyar gazdaságra gyakorolt negatív hatásait, ezért a kormány továbbra is eredeti álláspontját fogja képviselni. Azaz a tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie” – tájékoztatott Szijjártó Péter külügyminiszter.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.12.
szankciók következménye

Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol” – hangsúlyozta a külügyminiszter a közösségi oldalán.

„Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el ilyen javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával. Mindez sok-sok milliárd eurós nagyságrendű modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátás szerkezetében.”

Szijjártó Péter szerint hatalmas károkat okozna Magyarország számára az olajembargó – Fotó: MTI/Rosta Tibor

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, az ugyanis teljes mértékben lerombolná hazánk jelenleg stabil lábakon álló energiabiztonságát.

„Az intézkedés következményeként a szakértők legalább 700 forintos benzinnel és 800 forintos gázolajjal kalkulálnak, ez ráadásul minden más termék árában is megjelenne.”

Mint ismeretes, Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki részletes, teljes körű tájékoztatást kapott a brüsszeli testület által javasolt szankciós csomagnak a Magyarországot érintő hatásairól. A magyar miniszterelnök ezt követően Macron francia államfővel is beszélt a kérdésben.

Hazánkban legolcsóbb az üzemanyag Európán belül

Magyarországon a kormány döntése okán az árstoppal a gázolaj és a benzin ára nem lehet több a literenkénti 480 forintnál. Ez jelenleg az Unió legalacsonyabb üzemanyagárát jelenti, hiszen van olyan tagállam, ahol majdnem 900 forint az üzemanyag litere. Az elszabadult árak ellen egyes országokban adócsökkentéssel próbálnak fellépni. Ezzel a döntéssel sikerült mérsékelniük az árakat, azonban a nettó ár így is nő, amivel egy idő után a bruttó is nőni fog. Vagyis ez nem olyan hatékony, mint a magyar benzinárstop.

Magyarországon a legolcsóbb az üzemanyag Európában – Képünk illusztráció / Pixabay

Mérgesek a magyarok, nem akarnak olajembargót és 700 forintos benzint

Európa több országában már most a 900 forintot súrolja az üzemanyag ára. A magyarok ezt nem akarják megtapasztalni, egyetértenek a kormány javaslatával – ez derült ki a Metropol körképéből.

Erik: Egyetértek ebben a kérdésben a kormánnyal! Sokat utazom, vannak tapasztalataim külföldről. Ha az olajembargó miatt itthon is elszabadulnának az árak, az katasztrófa lenne. Már most olcsóbb nekem, hogy BKV-val jájak. Hetente egyszer ülök csak autóba, bőven elég a dugókból is ennyi.

Kriszti: Ha tovább drágul a benzin, akkor mindenképpen jobban odafigyelek majd a nyaralásomra. Valószínűleg vonattal és szezonon kívül megyek majd pihenni, hogy olcsóbb legyen. Remélem, azért ez nem fog bekövetkezni, és Magyarországon megmarad ugyan ez az életszínvonal.

János: Csak ne emelkedjenek az üzemanyagárak, mert már így is nagyon drága kijárni a telekre. Bízom benne, hogy nem megy fel 700 forintra a benzin ára, mert az minden más termék árát is megemeli. Az ársapka-elgondolás mint megoldás nagyon jó, remélem tartani tudja majd a kormány!

Holnap reggeltől nem szállít gázt Oroszország a lengyeleknek – Fotó: AFP

Németországból átjárnak Lengyelországba tankolni az autósok

Az orosz–ukrán háború kitörése óta Németországban drágult a leginkább a gázolaj ára, derült ki azokból az adatokból, amelyeket a napokban tett közzé az Európai Bizottság. E szerint, a háború kezdetét megelőző napoktól számítva április 25-ig a gázolaj literenként Németországban 38 eurocenttel emelkedett, de hasonló drágulást lehetett tapasztalni Svédországban és Lettországban is.

„Az egyik legnagyobb német gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint nehéz idők jönnének Németországra és ezáltal Európára, ha elfogadnánk a legújabb brüsszeli szankciós csomagot” – ezt Varga Judit igazságügyminiszter posztolta közösségi oldalán. Mint fogalmazott: „Mi továbbra sem fogjuk hagyni, hogy a magyar emberekkel, a magyar családokkal fizettessék meg a háború árát!”

Varga Judit bejegyzésében a tanulmány egyes részleteit közölte:

  • Németországban a GDP 3 százalékos növekedés helyett 2 százalékot csökkenne 2022-ben.
  • A földgáz ára megduplázódna és a tél elejére kiürülnének a német gáztározók, ezzel a lakossági fűtés is veszélybe kerülne.
  • Számos vállalatnak csökkentenie vagy azonnal be kellene szüntetnie a termelést, ezzel 2,8 millió(!!!) ember megélhetése kerülne azonnal veszélybe.
  •  

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás