A Metropol ellátogatott a Szent István-terem elnevezésű színesfém emlékpénzérme ünnepélyes kibocsájtására. A 3000 forint értékű érme a budavári palotanegyed ékköve a Szent István-terem felújításának évfordulója alkalmából alkották meg.

Az előlapon az újjászületett terem falikárpitjának részlete látható, középpontjában az apostoli kettőskereszttel Fotó: Metropol/BS

„A Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Hauszmann Program eredményének bemutatására egyedi hét részes érmesorozatot tervezett, ennek első darabja Endrődy Orsolya, Endrődy Zoltán iparművészek alkotása a hatszögalakú Szent István emlékérme. A ma bemutatott darab az egymáshoz illeszthető érmék központi eleme, amelyhez ezentúl évente csatlakozik egy újabb alkotás a Nemzeti Hauszmann Programban felújított, majd újjáépített épületekről” – mondta Madaras Bence, a Várkapitányság vezérigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón.

A hátlapon a Szent István Terem meghatározó eleme a Zsolnay kandalló részlete látható középpontjában Szent István mellszobrával Fotó: Metropol/BS

„A MNB saját eszközével, érmekibocsájtással kívánja felhívni a figyelmet a Nemzeti Hauszmann Program eredményeire. Azzal a céllal indult, hogy Magyarország kiemelkedő szellemi és kulturális öröksége, a budavári palotanegyed újra a 19.-20. század évfordulóján kialakult arcát mutassa, ahogyan azt Hauszmann Alajos építész megálmodta. Ennek a jeles alakalomnak az első évfordulója tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank Szent István-terem megnevezéssel egy különleges hatszög alakú emlékérmét bocsájt ki. Az emlékérme törvényes fizetőeszköz, azonban a mindennapi forgalomban való használata kerülendő. A rajta szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja„ – ismertette az emlékérme kapcsán Hergár Eszter a MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Madaras Bence és Hergár Eszter Szent István-teremben az érmével Fotó: Metropol/BS