Sokkoló felfedezés: ezt találták a Covid miatt elhunyt emberek szívében





A koronavírus-járvány már egy éve, hogy körülveszi a mindennapjainkat, most kiderült mit tesz a Covid–19 betegség a szívvel.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.25.
betegség

Megdöbbentő számadatokkal tárta a nyilvánosság elé a Modern Pathology nevű tudományos folyóirat, hogy mit tesz a koronavírus a szívvel. Kiderült, hogy a Covid–19-ben elhunyt betegek háromnegyedének a szívében is jelen volt a vírus. A szívszöveteket vizsgáló, eddigi legrészletesebb kutatás során 41 beteg mintegy ezer szövetmintáját vizsgálták; és az is kiderült, hogy ezeknek a betegeknek nagyobb valószínűséggel vannak abnormális szívritmuszavaraik a haláluk előtt.

Képünk illusztráció (Fotó: GettyImages)

Korábban sem volt ismeretlen az orvosok előtt, hogy mit tesz a koronavírus a szívvel: a szívizomsejtek károsodását az egyes betegek vérében megnövekedett troponinszint mutatta. Ez a molekula a szívizomsejtek károsodásakor kerül a vérkeringésbe. Más betegeknél szívburok- vagy szívizomgyulladás lépett fel; ám az egészen idáig nem volt egyértelmű, vajon a károsodást maga a vírus okozza-e, vagy a betegségre adott túlzott immunválasz.

Most azonban a kutatók kimutatták, hogy a koronavírus a 41 elhunytból 30 beteg szívében jelen volt, sőt, az is kiderült, hogy a betegség során csak ezeknél a betegeknél lépett fel szívritmuszavar vagy fibrilláció. Egyelőre az még nem egyértelmű, hogy a koronavírus a szív szöveteit támadja-e; ugyanis a sejtek, amikben megtalálták a vírust, immunsejtek voltak, ezek a vérárammal is bekerülhettek oda. További kutatásokra van tehát szükség ahhoz, hogy kiderüljön, vajon ezek a fertőzött immunsejtek okozzák-e a szívproblémákat, vagy maga a vírus.

(Fotó: Pixabay)

Mindenesetre a kutatás világossá tette, miért jelenthet segítséget a dexamethason nevű szteroid alkalmazása egyes koronavírusos betegeknél. Ez a gyógyszer volt az egyik első, amelyikről kiderült, hogy megelőzheti a halálozást a súlyos eseteknél; ugyanis csökkenti a gyulladást, és ezzel mérsékeli a koronavírussal fertőzött immunsejtek jelenlétét a szívben. A dexamethasonnal kezelt betegek mindössze 50 százalékánál volt jelen a vírus a szívben; akik nem kapták ezt a gyógyszert, ott ez a szám 90 százalék volt. Mivel kis létszámú volt a tanulmány, ezért biztosan nem lehet kimondani, hogy ez a szer másoknál jobban védi a szívet. A kutatók szerint további szövetvizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, a Covid–19 hogyan károsítja a túlélők szívét - írja a Ripost a Science információi szerint.





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás