Sokkoló eredmény, ez lehet az egyik oka a felnőttkori elhízásnak





Megdöbbentő adatot közölt egy londoni kutatás: az iskolai csúfolódásnak, a gyerekek piszkálódásának a hatása évtizedekig is elkísérhet. A bullying, azaz a csúfolás 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy a bántalmazott 45 éves korára elhízott legyen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.07.
vizsgálat

A King’s College vizsgálata az első, amely a szervezetben okozott károkat kutatta az iskolai piszkálódással összefüggésben. Kiderült, hogy a depresszió, a szorongás és az öngyilkos gondolatok fokozódásával is összefüggésben van.

Nem ártalmatlan csínytevés!

A csúfolódás nem elfogadható dolog, és nem része a gyermekkornak – szögezte le Louis Arseneault, a kutatás egyik vezetője, a King’s College pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének munkatársa. Rámutatott, hogy a brit gyerekek akár ötöde is csúfolódás tárgya lehet. Arseneault szerint Nagy-Britanniára különösen jellemző, hogy a gyerekkori piszkálódást a felnőtté válás ártalmatlan velejárójának tartják.

A felnőttkori elhízás egyik oka lehet a gyerekkori csúfolódás
(Fotó: Shutterstock)

Akit nem gúnyoltak, kisebb eséllyel hízott el

A kutatást több mint 7 ezer, 1958-ban született ember adataival végezték. Olyanok vettek részt a vizsgálatban, akiknek szülei tudtak információval szolgálni arról, hogy csúfolták-e rendszeresen gyereküket 7, valamint 11 éves korában. A vérben lévő, gyulladást jelző anyagok és a testtömeg adatai a résztvevők 45 éves korából származtak. A gyerekként néha vagy gyakran csúfolt nők 26 százaléka lett 45 éves korára erősen túlsúlyos. Azoknak a nőknek, akiket nem gúnyoltak, csak 19 százaléka hízott el.

A stressz fokozza a kalóriák utáni sóvárgást

Az eredményeket esetleg befolyásoló egyéb tényezőket, vagyis a társadalmi hátteret, az intelligenciát, vagy akár a dohányzást, az étrendet és a testmozgást is figyelembe vették, de az eredmény így sem változott. A szakemberek azt már régóta tényként kezelik, hogy a krónikus stressz fokozza a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgást. A gyakori csúfolás traumája viszont a hormonális egyensúlyt is felboríthatja, vagyis amikor a gyerekeink egészségéről, annak megóvásáról beszélünk, figyelnünk kell a mentális egészségükre is.

A csúfolódás nem elfogadható dolog
(Fotó: Shutterstock)

Az online térben is megy

A bullying kifejezés szinte már a közbeszéd része lett, ugyanis a zaklatás és az internetes zaklatás egyre több tinédzsert érint. Gyakran még maga az áldozat sincs tisztában azzal, hogy valójában ennek az elszenvedője. A cyberbullying fő típusait a szakirodalom is kategorizálja. Flaming („lángháború”) – Támadó jellegű hozzászólások küldése valakiről nyilvános fórumra. Harrassment (támadássorozat) – Bántó, igaztalan üzenetek küldése online. Denigration (befeketítés) – A hírnév rontására alkalmas pletykák posztolása valakiről. Exclusion (kiközösítés) – Az online közösség egy tagjának a csoportból való kirekesztése. Outing (kibeszélés) – Titkok vagy egyéb személyes információk engedély nélküli megosztása másokkal. Sexting (szexting) – Azokra a helyzetekre használják, amelyekben az elkövető szexuálisan provokatív és saját maga által készített meztelen vagy félmeztelen képeket, illetve nyíltan szexuális tartalmú szöveget küld online valakinek.

 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás