Vajon mi lehet a 830 millió éves kristály belsejében? – Videó!





A kutatók szerint nem veszélyes a kísérlet! De mi van, ha mégis? Erre az esetre pont van egy tökéletes közmondás: addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.28.
tudomány

Kutatók egy csoportja 830 millió éves halitkristályokban prokarióták és algák maradványaira leltek. A szakemberek egy nemrégen publikált kutatás kapcsán azt is elárulták, hogy alaposabban szemügyre vennék a leletet, hiszen lehet, hogy még van benne élet. A kutatók kérdéseik megválaszolása érdekében fel akarják nyitni a kősóként ismert anyagot – számolt be az IFLScience az elsőre igencsak rémisztőnek hangzó tervről.

Mi lehet a 830 millió éves kristályban? Fotó: YouTube

A sókristályok nagy érdekessége, hogy kialakulásuk során képesek folyadékot, illetve vizet elzárni a szerkezetük belsejébe. A szakemberek pont egy ilyen darabot vettek górcső alá. Ezek a kis elzárt víztömegek képesek mikroorganizmusokat is elraktározni, így mikroélőhelyek jöhetnek létre bennük. Ez pedig azt jelentheti, hogy a kutatók 830 évvel ezelőtti mikroélőhelyet tudnak megvizsgálni.

Sara Schreder-Gomes, a Nyugat-virginiai Egyetem munkatársa és kollégái a vizsgálataik során a leletben lévő folyadékzárványokban szerves, szilárd anyagokat észleltek. Szerintük ráadásul ezek nagyon hasonlítanak a prokarióta és eukarióta sejtekre. Kathy Benison egy a kutatásban részt vett geológus pedig úgy véli, a 830 millió éves mikroélőhelyben talán még mindig vannak élő létformák.

Ahhoz azonban, hogy ez ne csak feltételezés legyen, mindenképpen fel kell nyitniuk a sókristályt

Az ősi mikroorganizmusok kiszabadítása elég sok filmben mindennek a kezdte, így az ötlet elsőre igencsak félelmetesnek hat. Benison azonban hangsúlyozta, hogy évek óta vizsgálják azt, hogy hogyan lehet biztonságosan végrehajtani a kísérletet. Ráadásul a több száz millió éve kifejlődött létformák valószínűleg képtelenek az ember megfertőzésére.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás