Megint a magyar agy, dr. Bári Eszter kutatásirányítóként dolgozik a legújabb vakcinán





Az Ausztráliában élő doktornő a Novavax nevű vakcinát fejleszti, ami közel 90 százalékos hatékonyságot produkált a brit mutánssal szemben.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.03.
kutatás

Újabb magyar kutatón van a világ szeme: dr. Bári Eszter kutatásirányítóként dolgozik egy hamarosan piacra kerülő amerikai, második generációs vakcinán. A készítmény merőben más, mint az eddigi vakcinák.

Szakértelem

Magyarország kis ország ugyan, de annál nagyobb szaktekintélyekkel rendelkezik. Nemzetünk több felfedezést is adott már a nagyvilágnak, és ez most a koronavírus-járvány idején sincs másképp. Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke úttörő szerepet játszott az mRNS-technológia alkalmazásában, emellett a nevéhez fűződik a világon elsőként engedélyezett új generációs koronavírus elleni vakcina kifejlesztése. Dr. Bári Eszter, a Semmelweis Egyetem egykori hallgatója a szintén nagy bizakodásra okot adó, amerikai Novavax-vakcina kutatásirányítójaként érdemelt ki elismerést.

A madárinfluenza ellen már nyertek csatát

Dr. Bári Eszter kutatásirányítóként az első vonalban állva lehetett részese egy koronavírus elleni vakcina kifejlesztésének. A magyar kutatónő Ausztráliában irányította a Novavax-vakcina tesztfázisát. Az orvosnő gyermekkora óta szülész-nőgyógyász szeretett volna lenni, de a sors egy másik utat szánt számára. Mivel súlyos fémallergia alakult ki nála, egyértelművé vált, hogy nem lehet gyakorló orvos, ezért figyelme a megelőzés felé terelődött. Eszter részt vett a madárinfluenza elleni harcban, és kilenc éve költözött a férjével Ausztráliába.

89,3 százalékban véd a brit mutáns ellen

Dr. Bári Eszter már korábban is tevékenykedett a sokak életét meghatározó készítmények fejlesztésében, most hatalmas áttörést érhet el a Novavax-vakcinával.

Dr. Bári Eszter hatalmas eredményt ért el (Fotó: Semmelweis egyetem)

– Egy világjárvány természetesen új helyzet számomra, így izgalommal és kíváncsian fogadtam el a felkérést a Covid-vakcina kipróbálásának az irányítására. Szerencsésnek tartom magam, hogy Ausztrália legkiválóbb orvosaival dolgozhatok együtt – újságolta a doktornő a Semmelweis Egyetem portáljának. Elárulta, felkérést kapott az Egyesült Királyságban futó klinikai III. fázis adatainak orvosi felügyeletére, melynek első hatékonysági eredményei szerint 89,3 százalékban hatékony a brit va­riánssal szemben.

Ilyen vakcina még nincs a piacon

Második generációs vakcina a Novavax (fotó: AFP)

 

Az amerikai Novavax koronavírus elleni vakcinája az első úgynevezett alegységvakcina lehet a koronavírus-oltóanyagok egyre szélesebb palettáján.

– Ez a második generációs vakcina azt a mesterségesen előállított tüskefehérjét tartalmazza, ami ellen az ellenanyagok termelődnek a szervezetben – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós víruskutató.

Dr. Rusvai Miklós: Ennél a bonyolult oltóanyagnál a szervezetben néhány nappal hamarabb indulhat be az immunválasz

– Míg a kínai Sinopharm-vakcina a teljes elölt vírust tartalmazza, a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Sputnik V pedig csak a tüskefehérje genetikai kódját, addig ez az alegységvakcina magát a tüskefehérjét – sorolta a szakember, aki szerint ennél a bonyolult oltóanyagnál néhány nappal hamarabb indulhat be a szervezetben az immunválasz. Ehhez is két dózisfelvétel szükséges. – Előnye az alegységvakcinának, hogy nem igényel különösen bonyolult szállítási és tárolási módot. A Novavax hamarosan egy újabb elérhető oltóanyag lehet a piacon, az amerikai gyógyszerügynökség már vizsgálja, hogy biztonságos és hatékony-e – tette hozzá dr. Rusvai, aki szerint bármelyik vakcina jó, ami engedélyt kap, elérhető, és az előkísérletek alapján legalább 70–80 százalékos hatékonysággal bír.





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás