A gyerekekre gyakorolt tünetei a poszt-Covidnak már ismertek, és sokat foglalkozik velük jelenleg az orvostudomány. Például hatalmas az igény a kicsik számára nyitott poszt-Covid-ambulanciára is, ahová azokat a koronavírus-fertőzésen átesett kicsiket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak. A nyitás bejelentésének délelőttje után, a nap végére már foglalt is volt minden időpont, egészen júliusig az intézményben.

A poszt-Covid tünetek ráadásul a húszas éveikben járó, erős immunrendszerrel megáldott fiatal embereket sem kíméli.

Egyeztetéssorozatot indított Orbán Viktor a járvány utáni a „poszt-COVID” témájában. (MTI/Fischer Zoltán)

Könnyen átvészelt betegség, maradandó tünetek

„Én novemberben estem át a betegségen, pár napig gyenge voltam, megfázásszerű tüneteim voltak, két napig lázasan feküdtem, fájtak az ízületeim, ízeket nem éreztem, utána még néhány napig levertség és rosszkedvűség, de egész jól átvészeltem – árulta el lapunknak az egyetemistaként online oktatásban résztvevő Krisztián, majd hozzátette: – Viszont azóta eltelt majdnem 5 hónap, és még mindig nem jött vissza teljesen a szaglásom, ráadásul van egy furcsa tünetem, hogyha parfümöt fújok magamra, vagy valami intenzívebb illatú tárgy van a közelemben, elkezdek fémes illatot érezni„ – árulta el lapunknak az egyetemista Krisztián.

Fantomszagok érzete furcsa időpontokban

A szaglás elvesztéséről, majd csak részleges visszakapásáról mesélt nekünk a 25 éves Vivien is, aki megosztotta lapunkkal, hogy egy hasonló poszt-Covid-tünettel rendelkezik:

„A szaglásom elvesztésével kezdődött nálam a koronavírus, majd amikor már meggyógyultam, észrevettem, hogy nem teljesen jött vissza. Ezután egy rendszeresen előforduló furcsaságot észleltem a testemben, amikor hirtelen felülök az ágyban, vagy gyorsan elindulok ülőhelyzetből, akkor elkezdek fura „szagokat” érezni a levegőben, amiket csak én észlelek, mások nem” – nyilatkozta lapunknak Vivien.

(Fotó: Shutterstock)

Hónapokon keresztül tartó betegség, maradandó fájdalom

„December 23-án kaptam el a Covidot és nagyjából február közepén ért véget nálam, az elején voltam nagyon rosszul, utána pedig folyamatos hőemelkedés plusz fejfájás kísért el heteken keresztül. Ráadásul vérhígítót is kellett szednem. A poszt-Covid-tünetem nekem az, hogy ha lépcsőzöm, vagy csak simán felmegyek az emeletre vagy egy dombra, akkor fáj a tüdőm, meg sokkal feledékenyebb vagyok, mint a korona előtt, ami eléggé zavaró tünet„ – mesélte el megrázó tapasztalatait a 23 éves Kitti a Metropolnak.