Hétfő este rengeteg pedagógus kapott sms-t arról, hogy megváltozott a második oltásának az időpontja. Az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta: azok a pedagógusok, akik felügyelő tanárként dolgoznak az érettségi vizsgákon, szombati napra emlékeztető sms-t kapnak a második oltásra; függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt a behívójuk.

A hétvégi oltáshoz a kedden érkezett 334 450 adag Pfizer-vakcinát fogják felhasználni. Úgy tudjuk, a hétfői napon volt egy kis kavar, így számos pedagógus is több üzenetet kapott. Vélhetően az utoljára megküldött időpont a helyes.

A pedagógusoknál, és az AstraZenecával oltottaknál is lehetnek változások a második dózis beadásának időpontjánál

A pedagógusoknál és az AstraZenecával oltottaknál is lehetnek változások a második dózis beadásának időpontjánál (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Müller Cecília az AstraZeneca-védőoltás második dózisáról is beszélt: ha valaki igényli, megkaphatja három hónapnál korábban is. Ezt annál az oltópontnál (vagy háziorvosnál) kell jeleznie, ahol először beoltották.

„Ahhoz, hogy egyetlen adag vakcina se menjen kárba, össze kell várni tíz embert, így nem biztos, hogy éppen arra a napra esik majd a második dózis beadása, mint az első” – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

Dr. Mangó Gabriella háziorvos a Metropolnak korábban elmondta: a hosszabb várakozási idő nagyobb védettséget eredményezhet. „A 12 hét amiatt lett meghatározva, mert kutatásokkal bizonyították, hogy minél később adják be az AstraZeneca második adagját, annál magasabb védettséget ad. Tehát aki előbb adatja be, az a védettségéből veszít. Nem mindegy, hogy 60% vagy 85%…” – fogalmazott Facebook-oldalán a szakember. Hozzátette: aki tudja, várja meg a 12 hetet, hiszen lassan már úgyis letelik!