Az allergiások tünetei hasonlóak lehetnek a koronavíruséval





Napokon belül befejeződik az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, miközben elindult egyes fák pollenszórása. A tünetek megtévesztőek lehetnek az allergiásoknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.27.
vakcina egészségügyi dolgozó Müller Cecília operatív törzs járványügyi adatok

A rendőrségi adatok a következőképpen alakultak

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 135 személy ellen intézkedett a rendőrség, ezzel együtt már összesen 21 ezer 656 esetben kellett intézkedniük. 112 alkalommal kellett nagyvárosokban a hatályos jogszabályban leírt közterületi maszkviselési szabály megszegése miatt intézkedni a rendőrségnek. Tömegközlekedési eszközön 10 ember ellen, míg kereskedelmi üzletekben 13 személy ellen kellett intézkedni. A vendéglátó egységekben 788 rendőri intézkedés történt, ebből 204 esetben a tulajdonos ellen. 584 esetben pedig az üzletek nyitva tartásával vagy a bent tartózkodás miatt kellett a rendőröknek intézkednie. Az elmúlt 24 órában 343 esetben szegték meg a kijárási korlátozás idejét, ezzel együtt már összesen 30 ezer 202 személy szegte meg az éjszakai korlátozást. Hatósági házikaranténok tekintetében 8121 helyszínen történt ellenőrzés, valamint a hétvégén 2 ezer 525 esetben rendeltek el karantént, ezzel együtt összesen jelenleg 17 ezer 834 elrendelt karanténban lévő ember van az országban. Már 1734 ember regisztrált a hivatalos karantén applikációra.

A fiatalok is részt vettek a védekezésben

5200 egyetemi hallgató vett részt a védekezésben. 1000 fiatal 64 különböző kórházban dolgozott. Önkéntesek is rengetegen veszik ki a részüket a munkából, az orvosi klinikákon is. A Mentőszolgálat kötelékében 17 ezer 757 műszakban teljesített szolgálatot 220 fiatal. Továbbá több egyetem hallgatói is részt vettek a támogatói feladatokban, akár adminisztratív feladatokban is. 200-250 hallgatót tudtak hétköznapokon bevonni, a hétvégéken ez a szám valamivel alacsonyabb.

Hatalmas köszönet illeti őket ezért, ugyanis a vizsgaidőszak közben is segítik a védekezést. Az elvégzett munkájukért, az ösztöndíjakon felüli, járulékmentes fizetést és krediteket is kapnak. A vizsgaidőszakot két hétre meghosszabbítottuk számukra. Az egyetemek saját forrásból is nyújthatnak nekik támogatást.„ - mondta el Schanda Tamás államtitkár úr.

Járványügyi adatok

1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 361 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 ezer 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 246 ezer 596 fő, az aktív fertőzöttek száma 103 ezer 087 főre csökkent. Jelenleg 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 152 ezer 704 fő kapott oltást, közülük 17 ezer 772 fő már a második oltását is megkapta.

A kormány mai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartását. A kormány szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz a tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség. Az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina jön, ezért is keresnek más vakcinabeszerzési lehetőségeket.

Azt kérem az egészségügyi dolgozóktól, hogy igyekezzenek! Napokon belül befejeződik az ő kampányszerű oltásuk, de természetesen a lehetőség továbbra is nyitva marad. Biztosítani kell a következő csoportok számára az oltást szociális intézményekben és otthonokban is. A héten megnöveljük itt is az intenzitást.” - mondta el Müller Cecília.

201 ezer vakcina érkezett eddig összesen, 7 Pfizer, és egy Moderna szállítmányból. Vasárnap érkezik még egy Moderna szállítmány.

Az allergiás és covidos tünetek

Sokan vannak, akik allergiával küszködnek, nekik már most számolniuk kell a tünetekkel, ugyanis a mogyoró- , és a Tisza-fa és a Ciprus félék virágzása már megkezdődött. Közepes mértékben már mérhető a pollenszórásuk az ország déli részén.

„Hasonlóak a tünetek a koronához, de van különbség a kettő között. Ezeket nem árt tudni. Az orrnyálkahártya duzzanata miatt orrfolyás, tüsszentéssel jelentkeznek ezek a tünetek, míg a koronánál jellemző a láz, száraz köhögés, izomfájdalom. Amennyiben bármilyen kétség merül fel valakiben, akár a torokfájást vagy a fájdalmat mi okozza neki, feltétlenül jelentkezzen háziorvosánál telefonon. és kérje segítségét. - magyarázta el a tisztifőorvos.

Vannak alternatívái az oltópontoknak, az esetleges meg nem jelenő regisztráltak helyett

Abban az esetben, hogyha nem jelenik meg az oltásra kijelölt személy az adott időben, a kiolvasztott ampullákat még 6 órán keresztül fel lehet használni, így az oltóponton dolgozóknak van lehetőségük esetlegesen a következő napra várt személyeket behívni, hogy csak oltásra jogosult személyek kaphassák meg az oltást.

Kiss Róbert elmondta, a helyi kórház vizsgálatot indított Hiesz György ellen a jogosulatlan oltás ügyében.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet

 





Ezeket olvastad már?
Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás