Operatív törzs: Így érdemes az iskolákban gyűjteni az elhasznált maszkokat





Szeptember 23-án is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.23.
fontos tanácsok

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentette: 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak.

A meghaltak krónikus megbetegedésben szenvedtek, a legfiatalabb 48, míg a legidősebb 67 éves volt. Az országos tisztifőorvos kihangsúlyozta, mindenki tartsa be a szabályokat, mintapéldául a kötelező maszk használatot hozta fel. Jelenleg a szülőknek még nagyobb a felelősségük. Kérte, fokozottan figyeljék gyermeküket az iskolába vagy óvodába engedés előtt.

Müller Cecília a szabályok betartását hangsúlyozta (MTI/Balogh Zoltán)

Kihangsúlyozta, hogy nemrég bővült a jogszabály azon helyek listájáról, ahol kötelező a maszkhasználat, de fontos máshol is viselni: mint például a liftben, a taxikban vagy rokonlátogatáskor, családi rendezvényeken is. Érdemes kesztyűt is viselnünk a biztos védelem érdekében.

− Nagyon fontos a szájmaszk helyes használata. Előtte lehetőleg mindig mossunk kezet, illetve utcán alkoholos kézfertőtlenítőt használjunk. Ne érintsük a külső részét, csak a füleinél fogjuk meg. Orrot és szájat mindenképp takarja el, és viseléskor ne mozgassuk. Levételkor pedig ügyeljünk, hogy szintén csak a fülrészt érintsük meg, mert már fertőzött lehet − vette át újra a legfontosabb tudnivalókat.

Müller Cecília hozzátette: az általános nemzetközi tapasztalatok alapján csökkentették a 14 napos karantén időt 10 napra, mivel csökkent a vírus lappangási ideje. Ez a megszabott idő nemcsak a külföldről hazaérkezőkre, de a kontaktszemélyekre is vonatkozik.

Jelenleg 53 százalékos a kórházi ágyak kihasználtsága. Elsősorban a Dél-pesti, a Szent János és a Korányi kórházak vannak kijelölve a koronavírusos betegek kezelésére.

Kiss Róbert a tájékoztatón elmondta, az elmúlt 24 órában 12 ezernél is több karantén-ellenőrzés zajlott. Az e-ellenőrzést 1815-en választották eddig. Továbbá, eddig 5 esetben kellett intézkednie a rendőrségnek a tömegközlekedési eszközökön utazók maszkhasználata miatt.

Újságírói kérdésre Müller Cecília megválaszolta, hogy az iskolákban az elhasznált szájmaszkokat nagy odafigyeléssel kell összegyűjteni. Ajánlott dupla falú zsákba helyezni, majd 48 óra múlva lehet a kommunális szemétbe tenni.

Szintén újságírói kérdésre megválaszolva arról is ejtett pár szót, hogy az influenza elleni védőoltást várhatóan október második felében fogják eljuttatni a háziorvosokhoz.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás